Tizenhárom vádlott terhére fellebbez az ügyészség a vörösiszap-perben

2019. augusztus 14., 18:40

Szerző:

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a vörösiszapperben az iratok áttanulmányozását követően arra a megállapításra jutott, hogy a másodfokú eljárásban bizonyítás felvétele szükséges – jelentette be az ügyészség.

A vörösiszap-perben elsőfokon mindenkit felmentett a bíróság, de másodfokon eljárási szabálysértésekre hivatkozva a bíróság hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárást rendelt el. A megismételt eljárásban a Győri Törvényszék – öt vádlott kivételével – az elkövetők büntetőjogi felelősségét megállapította. A bíróság akkor tíz vádlottat talált bűnösnek.

A bíróság döntése szerint a vádlottaknak észlelniük kellett volna az altalajban zajló folyamatokat, és azt is, hogy a vörösiszaptároló-kazetta tönkrement, abba az előírtat jóval meghaladó vízmennyiség került. A gátszakadást megelőzően a vádlottaknak lehetőségük lett volna érdemi óvintézkedések megtételére.

Az ítélet ellen az ügyész 13 vádlott terhére jelentett be fellebbezést.

A fellebbviteli főügyészség bizonyítás felvételét indítványozza, és a bizonyítási eljárás lezárását követően terjeszti elő érdemi indítványait a bűncselekmények minősítése, a büntetések súlyosítása, illetve a felmentett vádlottak bűnössége kérdésében.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, a katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Fotó: 168 Óra archív

Azt tavaly a Célpont derítette ki, hogy tíz nappal azelőtt kapott friss működési engedélyt a Mal Zrt., hogy a több százezer köbméternyi maró lúg rázúdult Kolontárra és Devecserre. A hatósági ellenőrzésen senkinek nem tűnt fel, hogy sokkal több veszélyes anyagot tároltak a vörösiszap-tározóban, mint amennyire a létesítménynek engedélye volt. Magasították a tározót, ezzel pedig gyengült a teljesítménye.