Voksvadászat bikicsunájjal

Politikusaink kilépnek a szerepükből, táncolnak, nótáznak, csakhogy szerethetővé váljanak és írjon róluk a bulvármédia. A politológus szerint ettől még nem veszik el a hitelességük. Legutóbb Mesterházy Attila Michael Jackson Moonwalkját táncolta el egy korteseseményen és megpróbálkozott a bikicsunájjal is.

2010. szeptember 6., 14:41

Hasznos a politikusoknak, ha addig szokatlan szerepben jelennek meg a nyilvánosság előtt. Ezt Kiszelly Zoltán politológus mondta a 168óra.hu-nak, annak kapcsán, hogy Mesterházy Attila Michael Jackson mintájára Moonwalkozott (hátrafelé táncolt) egy vidéki kampányeseményen. Sőt, a szocialista pártelnök megpróbálkozott a „bikicsunáj” eléneklésével is. A politológus szerint ettől még nem veszik el a politikus hitelessége.


Nem ritka, ha egy politikus furcsa, hozzá nem igazán passzoló szerepben tetszeleg. „Megcsodálhattuk” Bokros Lajost, az MDF kormányfőjelöltjét, amint egy tévéműsorban esetlenül táncol két hölggyel. Hallhattuk Schmuck Andor főpolgármesterjelölt nótázását, láthattuk Gyurcsány Ferenc parlamenti táncát, Hagyó Miklós sörreklám „magyarító” klipjét.

Kiszelly szerint mivel a politikai lapok példányszáma csökken, és a bizonytalan szavazók többsége bulvárújságokat olvas, a politikusoknak ki kell lépniük hagyományos szerepükből, hogy írjon róluk a bulvármédia, széles körben ismertté, elfogadottá váljanak.

A politológus szerint a kampánystábok „körzővel vonalzóval”, tudatosan tervezik meg ezeket az akciókat. Hagyó Miklós ismertségét növelte Budapest klipje, Schmuck a főpolgármesterségért korteskedett a nótázásával, Gyurcsány saját, induló blogjára hívta fel a figyelmet a táncával. Bokros Lajos kormányképességét kevesen vonták kétségbe, de az emberek többsége túl szigorúnak és komolynak tartotta. Kiszelly szerint tévészereplésével emberi arcát, esendőségét akarta megmutatni, tanácsadói feltehetően szerethetővé akarták tenni a politikust. Mesterházy pedig az alacsony szociális státuszúak szavazatira hajtott a „bikicsunáj” eléneklésével. Hiszen főként az alsó osztályok körében népszerű az angolul nem tudó Megasztár énekes, aki már a selejtezőkön kihullott a rostán, de azóta interneten és a klubokban sztárrá vált.