A virológus elmondta, hogy meg fog-e jelenni Magyarországon is a szupermutáns

Jakab Ferenc a variánsok kialakulásának megelőzéséről is beszélt.

2021. november 29., 17:13

Szerző:

Egészen biztos, hogy Magyarországon is meg fog jelenni az omikron variáns – jelentette ki Jakab Ferenc pécsi kutató az ATV Heti Napló című műsorában. A szakértő szerint az, hogy a variáns megjelenik itthon, még nem jelenti azt automatikusan, hogy tömeges fertőzést is fog okozni. Véleménye szerint ehhez azonban az kell, hogy idejében lépjenek és vizsgálják a hazai vírusok genetikai szerkezetét, írja a 444.

A pécsi kutató szerint fontos, hogy az oltásokkal párhuzamosan a gyógyszerek fejlesztése is megkezdődjön. Jakab szerint olyan orvosságra van szükség, amely megszakítja a vírus replikációs ciklusának ütemét, ezzel megállítva a vírusfertőzést. Hangsúlyozta azonban, hogy a jövőbeni újabb variánsok megjelenését úgy lehetne megelőzni, ha az alacsonyabban oltott, szegényebb területekre is megfelelő mennyiségű vakcina jutna.

„Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez így is történt” – mondta Jakab Ferenc.

(Kiemelt kép: Sóki Tamás / MTI)

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.

A csütörtöki Kormányinfón kiderült, hogy Gulyás Gergely szerint kivel fog össze Magyar Péter, hogy elfogadja-e Orbán Viktor Zelenszkij meghívását, hogy mi a helyzet a kórházak adósságával és milyen megállapodása lesz Magyarországnak Kínával.