„Veszteség” – A CEU-val Orbán Viktor egy héten belül másodszor okoz csalódást az amerikai kormánynak

2018. december 3., 17:17

Szerző:

– Az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért a magyar kormány és a CEU nem írta alá az egyezményt, amely lehetővé tette volna, hogy az egyetem továbbra is folytassa Magyarországon az USA-ban akkreditált programjait – közölte honlapján az amerikai külügyminisztérium arra reagálva, hogy a Közép-európai Egyetem bejelentette, tényleg elköltözik Budapestről.  (A megállapodást az Orbán-kormánynak New York szövetségi állammal kellett volna szignálnia – a szerk.) 

A közlemény emlékeztet magyar felsőoktatási törvény 2017 áprilisában történt módosítása óta elkötelezetten dolgoztak „mindkét féllel” egy olyan megoldás érdekében, melynek keretében a CEU megőrizheti ezeket a nagy presztízsű magyarországi programjait. Az Egyesült Államok nagyra értékeli azt a szerepet, melyet a CEU és más amerikai oktatási intézmények töltenek be a magyar és az amerikai nép közötti kapcsolatok építésében, és a transzatlanti kötelék erősítésében.

– Ezeknek az amerikai akkreditációjú programoknak a távozása Magyarországról veszteség a CEU közösségének, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak

– áll a közleményben.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Donald Trump vezette fehér házi adminisztráció belenyugszik abba, hogy egy amerikai intézményt száműznek Budapestről. Nincs egy hete, hogy a State Department közlemény kiadására kényszerült Magyarország ügyében, amiért az Orbán-kormány – konkrétan Trócsányi László – úgy döntött, hogy az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) által Budapesten lekapcsolt két orosz fegyverkereskedőt az Egyesült Államok helyett Oroszországnak adják ki a magyar hatóságok. Akkor szintén azt írták, csalódtak a magyar kormány döntése miatt.

Ettől függetlenül Heather Nauert helyettes külügyi szóvivő ezúttal sem ment tovább, noha a Trump-adminisztráció eddig szem előtt tartotta az amerikai érdekek érvényesítését. Egy amerikai lapértesülés szerint azonban megváltozott az ügyben a kormányzati kommunikáció az Egyesült Államokban, s erre az irányváltásra a világos kudarc miatt kényszerülnek. A Washington Post szerint legalábbis

világos, hogy a Trump-adminisztráció a nyáron kinevezett nagykövetét azért küldte Budapestre, hogy megoldja a CEU-ügyet, ehhez képest az egyetem hamarosan költözik, ami nem kis bukás Amerika számára. 

A budapesti Political Capital elemzője, Krekó Péter az amerikai lapnak azt mondta, az Orbán-kormány tudta, hogy az USA gyenge, és játszadozhat vele, David B. Cornstein nagykövet pedig ahelyett, hogy megszégyenítette és visszavonulóra kényszerítette volna CEU-ügyben az egyre diktatórikusabb magyar vezetőt, hozzásegítette az egyetem elűzésére vonatkozó tervei megvalósításához.

Sem a tüntetések, sem az amerikai kormányzati erőfeszítés nem hatotta meg Orbánt

Ráadásul Cornstein az Orbánnal való szeptemberi találkozója után azt mondta, sikerült egyezségre jutniuk, mely szerint a CEU még jó ideig Magyarországon marad. Ehhez képest az egyetem rövidesen költözik, ami hatalmas amerikai kudarc. Ennek ellenére Cornstein, az ékszerkereskedőből lett diplomata egy múlt heti követségi beszélgetésen – ahol Orbánt ismét a barátjának nevezte – a saját életéből vett példával élt, felelevenítve, hogy egy időben plázákban nyitott üzleteket. – Egy másik fickó áruházában nyitottam ékszerboltot. Az egyetem egy másik országban működik. Kifizetődő lenne, ha együttműködne a kormánnyal – mondta állítólag. 

A nagykövet a CEU méreteit és jelentőségét lekicsinylő megjegyzést is tett a lap szerint, az 1500 hallgatóval működő intézményt olyan nagyméretű amerikai egyetemekhez hasonlítva, mint az Ohio State vagy a Michigan, majd azon értetlenkedett, hogy ez a téma hogy válhatott ennyire fontossá a világban. Cornstein szerint a CEU-ügy nem más, mint személyes ügy Orbán és Soros között.

– Ez két ember ügye. Semmi köze a szabad oktatáshoz

– fogalmazott a cikk szerint Cornstein. Ha a nagykövettől származó idézet hiteles, nem meglepő az amerikai kormány visszafogott közleménye sem, amely sem az oktatás szabadságának magyarországi helyzetéről, sem más alapvető demokratikus alapelvekről nem tesz említést. Korábban a több mint 60 tagú, volt vezető amerikai kormányzati tisztségviselőkből, nemzetbiztonsági szakértőkből és kutatókból álló kétpárti Transzatlanti Demokrácia Munkacsoport jelezte, hogy a CEU működését és akadémiai szabadságát sújtó fenyegetés egyúttal az amerikai-magyar kapcsolatokat is veszélyezteti. A szervezetnek az erről szóló petíciója megállapítja

 CEU elleni hadjárat szimbolikus lépés egy olyan létfontosságú intézmény ellen, amely a demokrácia, a nyitottság és az esélyegyenlőség az Atlanti-óceán mindkét partján érvényes elvét képviseli.

„Amikor egy illiberális vezető ellenséges lépést tesz egy eredendően amerikai intézmény ellen, azt az Egyesült Államoknak nyilvánvalóan jogsértésként kell értékelnie” – hangzik a petíció, a többi között azt is javasolva a Trump-kormánynak, hogy értékelje le a magyar kormányzattal folytatott diplomáciai találkozók szintjét, David Cornstein pedig nyíltan álljon ki az amerikai érdekek mellett. Nemcsak a CEU, mint amerikai intézmény miatt, hanem azért is, mert az illiberális hatalom egyértelműen az amerikai alapvető, alkotmányos szabadságjogok elvébe ütközik.

A petíciót  kemény hangú szöveget világhírű szaktekintélyek írták alá, mint Francis Fukuyama amerikai filozófus, politikai közgazdász és író, vagy éppen a magyar származású amerikai politológus professzor, Charles Gati. Összesen 70-en, köztük számos egykori amerikai kormányzati hivatalnok, diplomata, így például nagykövetek egész sora szignálta eddig. Thomas O. Melia volt helyettes külügyi államtitkár, a munkacsoport egy tagja lapunknak adott interjújában is világossá tette, hogy a CEU ügyében a magyar és az amerikai kormány közötti kapcsolatokról van szó.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.