Veszélybe kerülhet a XV. kerület, a fideszesek nem szavazták meg a többlettel számoló költségvetést

2019. február 27., 11:51

Szerző:

Nem fogadták el a XV. kerület költségvetését a kedd esti szavazáson. Ily módon egyelőre nem lép életbe az önkormányzat saját anyagi forrásaiból kigazdálkodott, a központilag előírtnál tíz százalékkal nagyobb béremelés a kerületben dolgozó közalkalmazottaknak, például bölcsődei és óvodai dolgozóknak, valamint a kerületi köztisztviselőknek sem.

A huszonegy tagú képviselőtestületben többségre, azaz tizenegy szavazatra lett volna szükség a büdzsé elfogadásához, de csak tíz igen szavazatot adtak le. Németh Angélán, az ősszel időközi választáson győzelmet arató polgármesteren kívül a Rászorulókat Támogatók Egyesülete, a DK, a Liberálisok és az MSZP képviselői voksoltak igennel, valamint a testület jobbikos és LMP-s képviselője, akiknek a költségvetéshez benyújtott módosító indítványait nagyrészt elfogadták.

A hét fideszes képviselő nemmel voksolt. Négyen tartózkodtak, közülük az egyik Móricz Eszter volt, akit korábban kizártak az MSZP-ből, mert a 2016-os népszavazás előtt a Fidesz álláspontja mellett kampányolt. A másik három tartózkodó a Fidesz kerületi frakciójából lépett ki két évvel ezelőtt, azóta már a pártból is kizárták őket. Egyikük, Victorné Kovács Judit alpolgármester, hétfőn, a költségvetést bemutató sajtótájékoztatón vett részt Németh Angéla polgármester társaságában, ahol nem jelezte, hogy a városvezetés tagjaként nem fogja megszavazni a tervezetet. Egy másik volt fideszes tartózkodó képviselő, Merk Péter, a költségvetés szakbizottsági szavazásán még igennel voksolt.

Németh Angéla
Fotó: Facebook

A vita során a Fidesz bírálta a polgármestert, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjaként nem szavazta meg Budapest költségvetését, amely 131 milliárd forintos hiánnyal és jelentős hitelfelvétellel kalkulál. A XV. kerületi büdzsét többlettel tervezték.

A miniszterelnöki levélpapíron leváltott korábbi fideszes választókerületi elnök utóda, Pintér Gábor, aki 2017-ig alpolgármester volt, késő esti Facebook-posztjában azzal vádolta a polgármestert, hogy felújításokat és fejlesztéseket nem tervezett, de a saját jutalmának összegét beépítette a kiadások közé. A költségvetés valóban tartalmazza – a kerület korábbi fideszes vezetésű időszakához hasonlóan – a lehetséges jutalom összegét, ami néhány millió forint a közel 25 milliárd forintos költségvetésben. A polgármesternek és a két alpolgármesternek megítélhető jutalom beépítése azonban azzal a megkötéssel együtt érvényes, hogy a kiosztása nem automatikus, a későbbiekben külön szavazni kell róla.

A most el nem fogadott költségvetés egyébként a béremelésen kívül, egyebek mellett, szennyvízcsatornával és sportcélokkal összefüggő nagyberuházásokat, út- és járdafelújításokat, valamint szociális és egészségügyi kiadásokat foglal magában.

A költségvetésről várhatóan újra szavazni fognak, mert a törvényi előírásnak megfelelően legkésőbb március 18-ig el kell fogadni a folyó évre vonatkozó szabályozást. Ennek hiányában a Belügyminisztérium április 1-jétől felfüggeszti az önkormányzatnak járó központi költségvetési támogatások folyósítását. A testületi ülésen résztvevő és megszólaló kerületi intézményvezetők elsősorban emiatt kérték a képviselőket, hogy találjanak megoldást, legyen költségvetés. Fennáll továbbá a kormányhivatal vezetőjének aktuspótló joga, ami azt jelenti, hogy a kormányhivatal alkothatja meg a költségvetést, ezt a képviselőtestület nem is módosíthatja.

A fideszes és volt fideszes képviselők ellenszavazata, illetve tartózkodása tehát lényegében ahhoz vezethet, hogy az őszi választásig az ellenzéki vezetésű kerületben veszélybe kerülhet az intézmények gazdálkodása, és súlyosan korlátozhatják az önkormányzatiságot. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.