Nem követett el bűncselekményt a veronai busztragédiában érintett sofőr háziorvosa, megszüntették ellene a nyomozást

2020. július 22., 21:35

Szerző:

Megszüntették a nyomozást a veronai buszbalesetben érintett sofőr háziorvosa ellen,

árulta el a Nemzeti Nyomozó Iroda az Indexnek.

A foglalkozás körénen elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult nyomozás az orvos ellen több mint másfél evig tartott.

"Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – 2020. július 21-én megszüntette" - közölte az ügyészség.

A fejlemény nem egészen váratlan. A 168 Óra Online egy hónapja arról számolt be, hogy az ügyben született fruss igazságügyi orvosi szakvélemény szerint a sofőr V. J. háziorvosa 

nem követett el foglalkozási szabályszegést,

elvárható szakmai gondossággal járt el. Az egyetlen gyanúsított Magyarországon a háziorvos volt az ügyben, őt először 2018 decemberében - két hónappal az olaszországi per megindulása után - hallgatta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda. Azzal gyanúsították, hogy bár tudott az autóbuszvezető súlyos alvászavaráról, nem végezte el soron kívül a férfi egészségügyi alkalmassági vizsgálatát.

A rendőrségi jegyzőkönyvek szerint V. J.-t 2016. február 4-én alvásvizsgáló berendezéssel vizsgálták meg a Honvédkórház Alvásdiagnosztikai Központjában – ahová egyébként egy külföldi útja alatt megismert főorvos utalta be. Az alvászavarát vizsgáló neurológus légzéssegítő készülék állandó használatát írta elő a sofőrnek.

Másfél hónapnyi használat után a buszos cég üzemorvosa alkalmasnak találta a vezetésre a férfit.

 

Akkor már egy éve hatályban volt az Emberi és Erőforrási Minisztérium (Emmi) rendelete ami kötelezően előírja a munkáltató számára az apnoés betegek szűrését - vagyis nem a háziorvos, hanem az adott cég orvosának elsődleges feladata ez. Ugyanakkor, míg a sofőr kezelését az alváscentrumban megkezdték,

a háziorvos arra az időszakra táppénzre vette és eltanácsolta a vezetéstől, azaz eleget tett a szakmai protokollnak. 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.