VEKE: Élesben, az utasokkal kísérletezik a BKV balesetveszélyes trolibuszokon

Továbbra sem oldódott meg a forgalomból kivont, EU-s pénzből beszerzett Solaris trolibuszok ajtóműködtetésének problémája a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint.

2017. február 28., 05:05

A VEKE megosztott egy Facebookon terjedő képet, amelyen az egyik jármű hibalistája látható. Az egyesület szerint azután, hogy a gyártó beszállítója új szoftvert hozott, a kocsit egyből ki is küldték a forgalomba utasokkal, mondván, a hiba utasok nélkül nem jelentkezik.

A műszaki könyvben rögzített adatok szerint kevesebb mint egy óra alatt tizennégyszer jelentkezett a hiba.

A VEKE szerint az utasoknak senki nem szólt, hogy kísérleti nyulak lettek, és tesztekben közreműködnek. Az egyesület szerint a fővárosi közlekedési vállalat eljárása felveti a bűncselekmény gyanúját is, hiszen a szóban forgó ajtóprobléma azt jelenti, hogy menet közben spontán kinyílnak a jármű ajtajai, ez pedig balesetveszélyes.

„Talán nem az utasokkal kellene kísérletezni, kedves BKK, BKV és Solaris! Szerződtessenek statisztákat, kössenek rájuk biztosítást, és a telephelyen belül kísérletezzenek, ne az utcán élesben az utasokkal!” – írta posztjában a VEKE.

A VEKE információi szerint a szóban forgó Solaris trolibuszok jelenleg is közlekednek, az ajtónyitó szoftvert pedig a hétvégén is frissítgették.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.