Mutatjuk, hogy melyik budapesti kerületben élhet a legtovább a statisztikák alapján, nagy különbségek vannak

2019. szeptember 17., 18:15

Szerző:

24.hu térképen mutatja be a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, hogy a budapesti kerületekben mekkora a várható élettartam. A különbségek igen nagyok. Egyes városrészek a világ élvonalában, mások a harmadik világ szintjén vannak.

A magyaroknál csak a románok, a bolgárok, a lettek és a litvánok halnak korábban az Európai Unióban. A magyar nők születéskor várható élettartama körülbelül hat évvel magasabb a férfiakénál, de uniós összehasonlításban ez is csak a lista végéhez elég.

Az országon belül is nagyok a területi eltérések. A szegényebb településeken alacsonyabb a születéskor várható élettartam, a gazdagabbakban pedig magasabb. Mind a nőknél, mind a férfiaknál Budapest áll a legjobban ebben a mutatóban.

A budapesti kerületek között is drasztikus eltérések vannak. Vannak olyan kerületek, ahol olyanok az életkilátások, mint Szamoán és Mauritiuson, a Duna túlpartján viszont a Hollandiában és Új-Zélandon tapasztalhatóan hosszú életben bízhatnak az ott élők.

A budai oldalon és az V. kerületben tovább élnek az emberek, mint a többi pesti kerületben, de van néhány olyan kerület, ahol nagyon rosszak mindkét nem életkilátásai.

A nőknél Józsefváros és Kőbánya stabilan a három legrosszabb adatot produkáló kerület között van, a II., az V. és a XII. kerület pedig az élen áll. A pesti oldalon Zugló és a XVI. kerület emelkedik ki az átlagból.

A világranglistával összehasonlítva egy II. kerületi nő várható élettartama egy britével állítható párba, egy soroksári nő azonban csak olyan hosszú életre számíthat, mint egy macedón vagy egy mauritiusi.

Míg a nőknél a két szélső érték között öt év a különbség, addig a férfiaknál ennek majdnem a duplája. Egy II. kerületi férfi kilenc évvel számíthat hosszabb életre, mint egy józsefvárosi.

A férfiak Józsefvárosban, Csepelen, Kőbányán és Pesterzsébeten halnak a legkorábban, míg a Belvárosban, a II. és a XII. kerületben élnek átlagosan a legtovább.

A józsefvárosi férfiak várható élettartama már csak egy hajszállal előzi meg a bangladesiekét, a VIII. kerületben 71,1 a várható élettartam a férfiak esetében.

Ezzel szemben a II. kerületi férfiak a születéskor várható élettartam alapján beférnének a vilángranglistán a top 10-be, ott 80 évig tartó életre számíthatnak a férfiak.

Fotó: MTI/Varga György

A portál által megkérdezett szakértők szerint az eltérést az emberek egészségügyhöz való viszonya, vagyoni helyzete, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés és az ellátás színvonala okozza.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.