Van itt pénz, az öttusa- és az atlétikai világbajnokságot megfejeljük egy junior tornász-világbajnoksággal potom 606 millióért

Számolatanul ömlik a költségvetési forrás a hazai sportrendezvényekre.

2018. december 6., 11:08

Szerző:

Ha már az Orbán-kormány végleg letett róla, hogy Magyarország a világszínvonalú egészségügyi rendszeréről vagy egyetemeiről legyen híres, tényleg hatalmas erőbedobással dolgozik azon, hogy legalább sportnagyhatalomként figyeljenek ránk. A Magyar Közlönyben meg is jelent, hogy az Orbán-kormány 606 millió forintot fordít ugyanis a 2019-es Junior Tornász Világbajnokság budapesti megrendezésére. Ez még nem is tűnnek olyan nagy tételnek, a hasonló rendezvények  azonban szinte vég nélkül nyelik a közpénzt.

Hétfőn jelentették be, hogy Budapest rendezheti a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokságot, ami alsó hangon több tízmilliárd forintos tételt jelent majd, ugyanis új atlétikai stadiont szükséges építeni hozzá. A 180 milliárd forintból épülő Puskás Ferenc Stadiont ugyanis nem tették alkalmassá atlétikai számok megrendezésére.

Jövőre rendezik Budapesten a Maccabi Európa Játékokat – azaz az európai zsidó közösség nemzetközi sporteseményét -, amelyre eredetileg 30 milliárd forintot különített el az Orbán-kormány. A fő helyszínként tervezett sportpark építését azonban végül el sem kezdték. Múlt héten azonban kiderült, hogy a 2015-ben biztosított 2,1 milliárd forinton felül idén 950 millió, jövőre pedig újabb 1,9 milliárd forintot ad a kormány a Maccabi játékok megrendezésére. Ennél is nagyobb tétel, hogy a létesítményfejlesztésre idén 11,9, jövőre 13,4 milliárd forintot csoportosítottak át.

Az épülő Puskás Ferenc Stadion, potom 180 milliárd forintba kerül
Fotó: kormany.hu/Bartolf Ágnes

2019-ben Budapesten rendezik az öttusa világbajnokságot is, amelynek várható költségeiről egyelőre nincsenek pontos számok, de a szerdai Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy az egykori csillebérci úttörőtábor területén épül a Nemzeti Öttusa Központ (NÖK), amelynek költségeit eredetileg titkosította a kormány.

Azonban a Népszava azt írja, a kabinet egy korábbi határozattal 1,9 milliárd forintot átcsoportosított sportcélú ingatlanvásárlásokra és -beruházásokra az uniós pályázatokhoz szánt források keretéből. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 2017-ben szerezte meg a csillebérci ingatlant 1,8 milliárd forintért, a Magyar Úttörők Szövetségétől és egy magáncégtől. A NÖK felépítése azonban várhatóan további milliárdokba kerül majd.

És még mindig nincs vége: az öttusa világbajnoksággal párhuzamosan Budapesten rendezik meg a lézerlövészetes futás világbajnokságát is.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.