Budapesten rendezik a 2023-as atlétikai világbajnokságot

2018. december 4. 12:55 - szerző: 168 Óra/MTI

Budapest rendezheti a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokságot – jelentette be kedden, Monacóban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF). Magyarország először adhat otthont a világ harmadik – asz olimpia és a labdarúgó világbajnokság után – legnagyobb sporteseményének.

A döntés nem meglepetés, miután júliusban az IAAF tanácsa Buenos Aires-i ülésén a magyar fővárost javasolta házigazdának. Az IAAF elnöke, Sebastian Coe akkor úgy fogalmazott, hogy Budapest a preferált helyszíne a 2023-as atlétikai világbajnokságnak.

Már csak egy stadiont kell építeni hozzá, a 180 milliárdból újjáépülő Puskás Ferenc Stadionban ugyanis nem lesz atlétikai pálya. De ez sem akadály, Orbán Viktor már korábban közölte, hogy mindenképpen felépül az eredetileg a 2024-es budapesti olimpiára tervezett stadion Csepel északi részén. A kormány meg is hirdette a Kemény Ferenc programot, amelynek keretében 11 sportlétesítményt építenek, csupa olyat, amit eredetileg az olimpiára szántak volna. 

Az atlétikai stadion tervezésére kiírt pályzat már tavaly le is zajlott, ezt a Duna Arénát is tervező Napur Architect Kft. nyerte.

A Budapesti Atlétikai Stadion látványterve