Van, aki már kíváncsian várja, hogy Handó Tünde mikor mond le

2018. április 2., 19:19

Szerző:

hvg.hu hívja fel a figyelmet Sándor Zsuzsa kényszernyugdíjazott büntetőbírónak, a Fővárosi Bíróság korábbi szóvivőjének a blogbejegyzésére, amely az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét elmarasztaló ítélet nyomán született. A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a héten hozott elsőfokú ítéletében azt állapította meg, hogy Handó Tünde egyértelműen visszaélt jogával, amikor tavaly eredménytelenné nyilvánított két álláspályázatot, mind a kétszer megtagadva ezzel első helyen végzett pályázó, Vasvári Csaba bíró, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) csoportvezetője ítélőtáblai kinevezését. Sándor Zsuzsa  ennek kapcsán azt feszegeti, hogy amit az OBH elnöke művelt, az hivatali visszaélésnek számít, és kimerítheti a a Btk. 305. §-ába ütköző hivatali visszaélés bűntettét:

„Handó Tünde hivatalos személy. Ehhez nem is férhet kétség. Handó visszaélt a jogával azért, hogy Vasvári ne kaphassa meg az ítélőtáblai állást. Ezzel Vasvárinak jogtalan hátrányt okozott. A törvény indokolása szerint a hátrány lehet akár anyagi, akár erkölcsi, személyi jellegű is. Ez esetben mindkettő megvalósult. Egy ítélőtáblán dolgozó bírónak magasabb a fizetése, vagyis akit ettől jogtalanul elzárnak, az anyagi hátrányt szenved. Az erkölcsi hátrányt talán nem is kell magyarázni. Aki képességei, kvalitásai és kollégáinak szakmai véleménye alapján kétszer is pályázatot nyer, de a döntést hozó személy önkénye alapján mégsem kaphatja meg az állást, nyilvánvalóan erkölcsi, személyi hátrányt is szenved”

– hangzik a blogbejegyzés, amelyhez a kényszernyugdíjazott büntetőbíró hozzáfűzi, kíváncsian várja, hogy Handó mikor mond le vagy mikor emelnek vádat ellene.

Vasvári – akit nemrég megválasztottak az Országos Bírói Tanács tagjának – azután fordult a Kúriához, hogy a nyáron kétszer is pályázott egy fővárosi ítélőtáblai bírói posztra, de a pályázatát mind a két alkalommal érvénytelennek nyilvánították, Handót pedig azzal vádolja, hogy önkényesen válogat a bírók között. Pere hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A Handó elleni elsőfokú ítéletre az OBH a fellebbezés bejelentésén túl úgy reagált, hogy hogy 2017-ben a pályázati eljárások 95%-a eredményesen végződött. Ezek 96%-ában az ítélőtábla, illetve törvényszék bírói tanácsa rangsorának megfelelő elbírálás történt. Mindössze 4%-ban volt eltérés a bírói tanács rangsorától.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi