Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Nem szerzett többséget a Lungo Drom az Országos Roma Önkormányzatban

2019. október 14. 17:47 - szerző: 168 Óra/MTI

Nem szerzett többséget a Lungo Drom az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ). A 47 tagú testületben 20 mandátumot szerzett, öt évvel ezelőtt 29 mandátuma volt.

A nemzetiségi választópolgárok vasárnap egyszerre választották meg települési, területi (megyei) és országos önkormányzataikat. A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint az eredmények feldolgozottsága 98,13 százalék.

Az adatokból kitűnik, hogy

  • a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listája 20,
  • a Fiatal Romák Országos Szövetsége listája 18,
  • a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete 5,
  • a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezet listája 4 mandátumot szerzett.

Ez azt jelenti, a Lungo Drom elveszítette többségét az országos önkormányzatban.

Farkas Flórián
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

 

Öt évvel ezelőtt a Lungo Dromnak 29, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Pártnak 6, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezetének 6, a Roma Polgári Tömörülésnek szintén 6 mandátuma volt.

Azt a Népszava írta meg október elején, hogy a botrányokba keveredett fideszes országgyűlési képviselő, és a Lungo Drom vezetője, Farkas Flórián ismét pályázik az ORÖ-elnökségre. Farkas Flóriánnak csak az egyik botránya, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) büntetőeljárást javasolt Magyarországnak az akkor Farkas Flórián vezette ORÖ égisze alatt zajló roma felzárkóztatási programban, a 2014-ben alapított Híd a munka világába szövetkezetben eltűnt EU-s támogatások miatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként végül meg sem próbálta kifizettetni az EU-val a pénzt, hanem visszafizetést kért az ORÖ-től úgy, hogy 1,3 milliárd forintot átvállalt a veszteségből, hogy a szervezetnek csak a fennmaradó 300 milliót kelljen előteremtenie.

Farkas Flórián 2002 óta a Fidesz parlamenti képviselője.