Vádat emeltek az olasz vadász ellen, aki megbotlott és véletlenül agyonlőtte társát a Bakonyban

2019. december 5., 16:23

Szerző:

A Komáromi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy olasz állampolgár ellen, aki a vadászati szabályokat megszegve Bakonysárkány és Aka között, Kecskepusztán lévő erdőben egyik vadásztársát lelőtte, a másik vadásztársa életét és testi épségét pedig közvetlen veszélynek tette ki.

A három férfi 2017. november 24-én egy vadászaton vett részt. Az olasz férfi a segítőjével korábban elhagyta a vadászlest, úgy, hogy a fegyverét egy lőborotra helyezte, csőre töltött állapotban. A vádlott megbotlott, a puskája elsült, a golyó pedig eltalálta a harmadik társukat, egy másik vadászlesen tartózkodó szintén olasz férfit, aki a helyszínen meghalt. Mivel a segítője pár lépéssel ment előtte, az ő életét is veszélyeztette a töltve maradt fegyverrel.

Fotó: police.hu

Az olasz férfi a vadászat során megszegte a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvényt, miszerint a töltött vadászlőfegyver a vállon vagy kézben tartva, a csőtorkolattal felfelé hordható, a vadászlőfegyvert csak a lövés előtt szabad tűzkész állapotba helyezni, valamint a vadászlőfegyvert magasleslétra használata előtt ki kell üríteni, a vadászat alkalmával a leshelyet vagy lőállást az előzetesen megbeszélt időpontig vagy a vadászat befejezésének jelzéséig nem szabad elhagyni.

Az ügyészség a vádlottat határozattal távollévő terheltté nyilvánította és a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a tárgyalást a vádlott távollétében tartsa meg, tekintettel arra, hogy a vádlott 2018. március 28. napján a házi őrizet szabályait megszegve a házi őrizet helyeként kijelölt magyarországi ingatlant engedély nélkül elhagyva Olaszországba távozott, jelenleg az állandó bejelentett olaszországi lakóhelyén tartózkodik és hazautazását követően az eljárási cselekményeken már nem jelent meg.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben 3 év középmértéknél alacsonyabb, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett, fogház fokozatú szabadságvesztést szabjon ki, valamint a vádlottat a vadász foglalkozás gyakorlásától hosszabb időre tiltsa el, a lefoglalt lőfegyvert, repesz lövedéket, valamint a lőbotot pedig elkobozni rendelje.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.