Újabb hétmilliárdot kap Tiborcz István üzlettársa egy várbeli építkezésre

2019. január 24. 11:40 - szerző: 168 Óra

A Pénzügyminisztérium (PM) budai várbeli régi épületének újjáépítésére újabb nettó hétmilliárd forintot költenek, a második ütem kivitelezésére kiírt közbeszerzésen egyedüli érvényes ajánlattevőként az első ütem munkáit is elnyerő West Hungária Bau Kft. (WHB) és Garage Ingatlanfejlesztő Kft. alkotta konzorciumot hirdették ki győztesnek – írja a közbeszerzési eljárás ajánlatokat összegző dokumentum alapján a napi.hu. Augusztusban 40 milliárd forintnál járt a számla.

A Szentháromság tér 6. szám alatti egykori királyi pénzügyminisztériumi épületet az eredeti, Fellner Sándor építész 20. század eleji tervei alapján építik vissza a szomszédos Mátyás templomhoz hasonló méretű, két neogótikus toronnyal és díszített homlokzattal. A tornyok és az épület felső szintje a második világháborút követően elpusztult, illetve elbontották.

Fotó: Wikipédia

A késői angol gótikát a késői francia barokkal elegyítő épület az ordító cifraságával és irdatlan tömegével már a maga korában is bőven egy rossz vicc volt, amelyet a művészettörténet udvariasan a századforduló honi építészetére jellemző bizonytalanság példájaként emleget. A megrendelőknek viszont nyilván tetszik, és ízlésbeli kérdésekről egyébként is teljesen felesleges vitázni, pláne nálunk mostanában.   

Mindenesetre íme:

Fotó: FORTEPAN

Az átépítés költségéről pontos számot az építészeti tervek hiányában még nem közöltek, de várhatóan több tízmilliárd forintba fog kerülni – írja a lap.

A WHB Paár Attila cége. Az egyik legsikeresebb NER-oligarcha megszámlálhatatlan állami pályázat győztese, aki csak tavaly, csak az első negyedévben 16.9 milliárd forintnyi forint értékű tendert nyert el. A hihetetlen üzleti karriert befutó Paár Attila az ugyancsak briliáns üzletemberként irigyelt Tiborcz István üzlettársa. 

A még álló budavári épület legszebb korszakáról ebben a cikkünkben emlékeztünk meg.