Túl sok volt a helyesírási hiba, a Fidesz nem tudja azonnal kinyírni a lakáskasszákat

Nagyon siettek vele, így benéztek néhány dolgot.

2018. október 16., 09:35

Szerző:

Már kedden, kivételes eljárásban szünteti meg az Országgyűlés a lakástakarékpénztárakban gyűjtött lakossági megtakarítások állami támogatását, azonban olyan gyorsan akarták átzavarni a parlamenten a fideszes Bánki Erik által jegyzett indítványt, hogy négy kiáltó helyesírási hibát is ejtettek a dokumentumban. Ennek jogi szempontból nagy jelentősége van, hiszen egy jogszabály alkalmazását akadályozhatja, nehezítheti, ha a fogalmak nem pontosan vannak leírva benne.

hvg.hu szerint más gondjuk nem akadt a kormánypárti képviselőknek a javaslattal, amelynek áttanulmányozásához alig néhány órájuk állt rendelkezésükre. Néhány komolyan vették a feladatot, és az alábbi változtatásokra tettek javaslatot:

  • azt, hogy lakáselőtakarékosság, egybeírják
  • azt, hogy hatálybalépését, egybeírják
  • nem úgy kezdjük a mondatot, hogy „E törvény szerinti”, hanem úgy, hogy „Az e törvény szerinti”
  • nem úgy írjuk, hogy 1996. évi CXIII. törvény 21. §-a, hanem úgy, hogy 1996. évi CXIII. törvény 21. §

A hibák miatt Orbán Viktor kormányfő egykori ügyvédjeként ismert fideszes Bajkai István aláírásával gyorsan be is adták a módosító javaslatokat a parlament törvényalkotási bizottságának, így már nem lehet akadálya a lakáskasszákat minden bizonnyal bedöntő jogszabály elfogadásának.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.