„Tudja mit? Megvettem a fél megyét!" – viccelődött a sertésmágus id. Kósa Lajosné

2018. január 19., 10:09

Szerző:

„Nekem nincs sertéstelepem. Vagy tudja, mit? Megvettem a fél megyét" – mondta viccelődve a Magyar Nemzetnek id. Kósa Lajosné Bacskó Katalin.

A lap debreceni otthonánál kereste fel a szépkorút a tulajdonába került, sok-sok millió forintos – közpénzből származó –támogatást kapó mátészalkai sertéstelep ügyében. Ugyan nem engedte be az újságírókat a lakásába, de kaputelefonon egy rövid és megejtően szívélyes hangulatú beszélgetésbe elegyedtek vele – írják. 

„Az ember a család összes dolgát nem szokta kiteregetni" – válaszolta az édesanya arra a kérdésre, miért nem beszélhet a saját vállalkozásáról. Miután jelezték neki, hogy nem a családja vagy a fia, hanem a közpénzből származó támogatások felhasználása miatt keresték meg, ekképp zárta rövidre a beszélgetést:

„Nem foglalkozom pénzügyekkel."

Mint arról mi is beszámoltunk, Kósa Lajos 82 éves, nyugdíjazása előtt védőnőként és bölcsődevezetőként dolgozó édesanyja felesben hirtelen tulajdonosa lett egy furcsa kanyarokkal és körülmények között megmentett-létrehozott cégnek. És lám, máris beütött a szerencse, a cég ugyanis 123 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert egy sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton.

Kósa először úgy reagált a jelenségre,hogy „magánemberek magánügyeiről” nem tud nyilatkozni. Egy későbbi felvetésre pedig, hogy édesanyja nem stróman-e véletlenül, egy azóta szállóigévé vált mondattal válaszolt: „Édesanyám nem strómanja senkinek sem". 

A kósai szentenciából csudaszép falvédő, sőt kortárs népdal is született: 

 A Magyar Nemzet  agrártámogatási rendszert ismerő forrása szerint egy öt-tízezer sertést nevelő vállalkozás lehet képes olyan nyereségre, amilyet a id. Kósáné Méker Kft-je  egyetlen éven belül produkált. A Méker mátészalkai telephelyén azonban mindössze nyolc, sertéstartásra alkalmas épületet láttak, amelyek legfeljebb négyszáz állat nevelésére alkalmasak. Hogy pontosan hány disznót tartanak, arról nem győződhettek meg.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.