Egyre-másra történnek a pénzügyi csodák Kósa Lajos családjában

2017. december 27., 07:58

Szerző:

Nemrég derült ki, hogy Kósa Lajos felesége hatmillió forintét vehetett meg egy százmilliós céget, most pedig a tárca nélküli miniszter édesanyjának sikeres üzletéről számolt be a Népszava. A történet jó régen kezdődött Kósa Lajos távolabbi rokonainak sertéstelepével. A Szilágyi családnak jó húsz éve volt egy Szalka-Pig nevű cége, amely egy sertésüzemet működtetett Mátészalkán. Az üzlet egész jól ment, 2013-ban azonban 378 millió forintra nőtt az adóssága, és tönkrement. A céget felszámolták, hitelező vitte a 220 milliós jelzáloggal terhelt sertéstelepet. Ezt megpróbálták eladni, de sokáig nem akadt rá jelentkező.

Ekkor lépett a képbe Kósa Lajos ma 82 éves édesanyja, aki korábban nem túl nagy érdeklődést mutatott a sertéstenyésztés iránt – nyugdíjazását megelőzően védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozott. Mindenesetre Kósa Lajosné Bacskó Katalin felerészben bevásárolta magát a nagyobbik Szilágyi fiú meglehetősen gyengén muzsikáló zöldség-gyümölcs kereskedőcégébe, a Méker Kft.-be. A tranzakció után a cég fő tevékenységét 2015 februárjában sertéstenyésztésre változtatták, majd a cég székhelyét átvitték Mátészalkára. 2015 végén pedig az addig (2014-es mérlege szerint) mindössze hetvenezer forint saját tőkével és 210 ezer forintos eszközállománnyal rendelkező cég megvette a sertéstelepet.

Addigra persze már pénz is volt az év közben veszteséges cégben, a hetvenezres saját tőke ugyanis hirtelen 67 millióra nőtt. A kérdés persze az, hogy miből. De még ez a 67 millió sem fedezi a sertéstelep árát, amelyet a felszámoló korábban 345 milliós irányáron próbált eladni. (Ezt persze nem kellett mind kifizetni, a vevő átvállalhatta a felszámolt Szalka-Pig tartozásának egy részét is.) Az üzlet mindenesetre bejött. A Méker Kft. tavaly már harmincmilliós tiszta profitot ért el.