Tordai Bencének sikerült átadnia az ellenzék öt pontját, de nem biztos, hogy adásba is kerül a köztévén

2018. december 19., 14:24

Szerző:

Tordai Bence és a Párbeszéd több tagja jelent meg szerdán az MTVA-ban, ahol azzal fogadták őket, hogy új szabályzat született, amit Papp Dániel írt alá, és amely új korlátokat állít az országgyűlési képviselők elé.

A biztonsági osztály vezetőjével beszéltek, aki Press feliratú kártyát visel. Ő sorolta fel ezeket, így azt, hogy nem lehet felvételt készíteni a székház területén, az országgyűlési képviselőket csak az M épületben tudják fogadni és az MTVA-n belül pedig csak kísérővel közlekedhetnek.

A biztonsági osztály vezetője tíz perc múlva visszatért, és közölte, az M épületben fogadja majd egy ügyeletes szerkesztő, de csak Tordai Bencét.

Végül nem ügyeletes szerkesztő, hanem Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, vagyis a tartalomért felelős kiadó vezetője fogadta a képviselőt. (Ez nem történt meg a 24 órán keresztül az épületben tartózkodó ellenzéki képviselőkkel.) Tordai azt kérte, adják le az ellenzék követeléseit.

A képviselő azt a választ kapta, hogy szerkesztői szabadság van, így Dobos nem tud garanciát nyújtani neki, ettől még a pendrive-ot átvette. (Update: Természetesen nem került adásba.) Dobos azt állította, hogy nem közszereplő, nem járul hozzá, hogy képi vagy hangfelvétel készüljön róla, és büntetőjogi következményeket helyezett kilátásba.

Tordai a rövid beszélgetésben azt is elmondta, hogy ellenzéki képviselőtársaival együtt nagyon szívesen mennének meghívott vendégként is a televízióba. Erre nem kapott egyértelmű választ. (Biztos ez is a szerkesztői szabadságon múlik.)

Dobos Menyhért többször hangsúlyozta,hogy ő a törvények betartását tartja szem előtt, nem engedi, hogy a szerkesztői szabadságot megsértsék. – Szeretném, ha a tüntetések okát is, és nem csak a tényét közölnék le –mondta Tordai, erre ugyanazt a választ kapta: írásos panasszal fordulhat Doboshoz, ha mégsem lesz megelégedve a közléssel. 

Tordai a beszélgetés végén arról tájékoztatta egy erős célzással Dobost, nemhogy hangfelvétel készült, de élő adásban voltak a Facebookon.

 

Ha netán a szerkesztői szabadság miatt a nézők mégsem ismerhetnék meg az ő pénzükből fenntartott köztévéből, hogy mit követel az ellenzék, mi azért újra megmutatjuk az öt pontot.

  • A követelések:
  • a rabszolgatörvény azonnali visszavonása;
  • kevesebb rendőri túlóra;
  • független bíróságok;
  • csatlakozás az Európai Ügyészséghez;
  • független közmédia.