Több százmilliós kifizetetlen számlát, hiányt talált és hűtlen kezelés gyanúját állapította meg a budapesti ifjúsági bokszvilágbajnokságot vizsgáló bizottság

2018. november 8., 10:56

Szerző:

Bűncselekmény gyanúját is felveti a Magyar Ökölvívó Szövetség szervezte ifjúsági világbajnokság pénzügyi hátterét elemző jelentéstervezet – írja a 24.hu a birtokába jutott elemzés alapján.

Az MÖSZ ellenőrzési bizottsága a nyári, Duna Arénában rendezett ifjúsági világbajnokság 348 millió forintos veszteségéhez vezető okokat vizsgálta.

Jelentésükben azt írják, hogy megalapozottan feltehető, hogy csalás és hűtlen kezelés bűntette valósult meg.

A testület október elején kapott felhatalmazást a rendezvény pénzügyi hátterének feltárására, amikor a szövetség már csődközeli helyzetben volt. Korábban a Hannák és Társa Könyvvizsgáló Kft. végezte az ifi vb átvilágítását. Az előzetes könyvvizsgálói ellenőrzésből a jelentéstervezet szerint egészen elképesztő részletekre derül fény.

Sok ország szövetsége  – a szervezők  kérése ellenére – készpénzben fizette a nevezési díjat. Ám az átvételkor a szervezők nem írtak pénztárbevételi bizonylatot, a befizetőkkel nem írattak alá dokumentumot az átvételről, ezért a bankok egyszerűen nem vették át a szövetségtől az ismeretlen eredetű valutát. Így a szöveg szerint 150 millió forintnyi valuta állt a pénztárban, s ebből egymillió forintnyi a mai napig hiányzik.

Az MÖSZ erről azt írta a portálnak, hogy 

„a 150 millió Ft valuta banktechnikai okokból volt az MÖSZ-nél, az 1 millió forintnyi valutára vonatkozóan, nem került megállapításra hiány.”

Az esemény pénzügyi mérlege alapján 578 millió bevételre jut 926 millió forint kiadás, ebből következik a 348 millió forint veszteség. Ám ennek a mínusznak csak egy részét tudták pénzügyi átcsoportosításokkal kifizetni, így maradt hozzávetőleg 210 millió forint kiegyenlítetlen szállítói tartozás. Ezt a MÖSZ is megerősítette.

– A pénzügyi előírások legelemibb ismereteit vette semmibe a rendezvény szervezési apparátusa, amikor nem vette tudomásul és nem jelezte a várható költségtúllépést, melynek hatása lecsapódott az engedély és fedezet nélküli számlabefogadásban

– áll a jelentésben.

A szövetség elnöksége által megbízott ellenőrző bizottság pedig úgy ítélte meg, hogy a könyvvizsgálói tájékoztató a valós helyzetet mutatja, teljes felkészületlenség jellemezte az esemény pénzügyi hátterének előkészítését, miközben a hatás- és felelősségi körök tisztázásának hiánya megteremtette a kontrollálatlan pénzköltés lehetőséget, a közpénzzel való visszaélés esélyét. A testület lehetséges felelősöket is megnevez: az elnököt, a főtitkárt és a gazdasági igazgatót.

A MÖSZ azt írta a portálnak, hogy az ügyben történt ügyészségi bejelentés.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.