Több mint ezer volt és jelenlegi páciense írt petíciót a kirúgott szívsebész védelmében

2018. október 6., 18:31

Szerző:

1100 volt és jelenlegi páciense és 54 kollégája állt ki egy petícióban Székely László, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szívsebész főorvosa mellett – írja a Blikk. Székely Lászlót azért rúgták ki a GOKI-ból, mert másik kórházból hívott segítséget egy műtéthez. Egy olyan fiatal nőt operált, akinek egy hibás, már cserére szoruló implantátum volt a mellében. Székely és orvosi csapata szívbillentyű-műtétet hajtott végre a páciensen, akinek sérült implantátumát az operáció közben el kellett távolítani. Az orvos úgy döntött, hogy a betegnek ne kelljen hónapokig aszimmetrikus mellkassal élnie, elkerülendő egy újabb, operációt, plasztikai sebész segítségét kérte, aki ott helyben be is ültetett egy új mellimplantátumot. Ennek kapcsán a Népszavának adott szombati interjújában interjúban azt állította, munka közben nem az járt fejében, hogy tilosban jár-e, hanem csak az, hogy mi a beteg érdeke. Emiatt sokan gondolnak hálával rá, így az a Schobert Norbert is, aki aláírta a petíciót, a Blikknek azt mondta: 

– Megmentette az életemet, tartozom neki annyival, hogy harcolok érte! Félek, elveszítheti őt az ország, nagy valószínűséggel külföldről kap majd ajánlatot.

Erre Székely László úgy reagált, nagyon megtisztelik a petícióval

– Mindennapi munkám során is jó kapcsolatban voltam a páciensekkel, de ez mégis nagyon jó visszajelzés számomra. Ezért érdemes orvosnak lenni.Nem tudom, mit hoz még a jövő. De épp a betegek és a kollégák miatt nem akarom feladni, nem szeretném őket cserben hagyni

– jelezte. Az ügyben keserű hangú vita tört ki a GOKI és Székely László között, miután kiderült, hogy egy 55 éves szívbeteg férfi gyaníthatóan a sebész főorvos kirúgása miatt vesztette életét. Arról nem is beszélve, hogy az ügy szerepet játszhatott Nagy Anikó egészségügyi államtitkár lemondásában is, aki sikeresen közvetített Székely László szívsebész ügyében a főorvos és a kardiológia intézet vezetése között, ennek eredményeként december végéig megoperálhatta volna a műtétre váró betegeit az kirúgott sebész főorvos. Ez mindaddig úgy volt, amíg Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter meg nem tiltotta Andorka Péter GOKI-főigazgatónak, hogy visszalépjen az azonnali hatályú felmondástól. Emiatt most mintegy 100 beteg sorsa bizonytalan, a kardiológiai intézetben pedig jogászok alkudoznak arról, mi legyen Székely László munkaviszonyával.