Titkolja az Agrárminisztérium, hogy mennyit fizet Schmidt Mária cégének az ideiglenes székháza bérléséért

2019. január 24., 09:04

Szerző:

hvg.hu közérdekű adatigénylése ellenére sem árulta el az Agrárminisztérium, hogy mekkora bérleti díjat fizetnek a Budapest egyik legdrágább részén, a belvárosi Vigadó Palotában berendezett ideiglenes székháza után Schmidt Mária családi cégének. A portál emiatt a Fővárosi Törvényszékhez fordult.

Az agártárca átmenetileg, de legalább 2022-ig – mialatt a Kossuth téren található székházukat felújítják – költözött a Vigadó Palotába. Ezt az irodaházat a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (röviden: a BIF) adja bérbe, ennek a tőzsdén jegyzett részvénytársaságnak pedig a legnagyobb, többségi részvényese Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatójának családi cége, a PIÓ-21 Kft. A vállalatban kisebbségi tulajdonos Schmidt Mária fia, Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő. A BIF-ben pedig a Mészáros Lőrinchez kötődő Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt-nek van részesedése. Az ingatlancég remekül szerepel a tőzsdén, tavaly decemberben például hatalmas árfolyam-nyereséget hoztak össze.

Schmidt Mária
Fotó: Facebook/Schmidt Mária

A hvg.hu kérdéseire korábban a BIF vezérigazgatója, Sajgál Gábor nem árulta el az Agrárminisztérium által fizetett bérleti díj összegét, de annyit igen, hogy a díj alapvetően megegyezik a Central Business District (CBD) dunai panorámával rendelkező irodaépületek bérleti díjával, és tartalmazza a minisztérium elhelyezési igényeinek megfelelő átalakításokat is. A szerződés időtartama megegyezik a minisztérium Kossuth téri épületének felújítására tervezett időtartammal. Az Agrárminisztérium pedig arra hivatkozva nem közölte a bérleti szerződés részleteit, hogy a vonatkozó törvény alapján nem ők minősülnek adatkezelőnek. Szerintük a minisztériumok infrastrukturális ügyei a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) hatáskörébe tartoznak. Ezután a hírportál a KEF-hez fordult, de egyelőre nem kapott választ.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.