Így vernek át a Temu webáruház oldalán

A Temu kínai webáruház felhasználóit óvatosságra intik a kiberbiztonsági szakemberek, hiszen a népszerű online piacon a csalók is jelen vannak és sokféle módját használják az átverésnek. Mutatjuk mik ezek!

2024. február 6., 08:54

Szerző:

A Temu a világ egyik legnagyobb kínai webáruháza, a hirdetéseivel a  közösségimédia-használók gyakran találkoznak. A Pinduoduo nyugati piactere, amely lehetőséget ad a vásárlóknak, hogy olcsó termékeket forgalmazó kínai gyártóktól vásároljanak online. Az utóbbi időben egyre több vásárló fogalmazott meg negatív véleményt a webshoppal kapcsolatban. A vásárlók gyakran az e-mail fiókjukba érkező spamek miatt kritizálják a Temut, de sok bírálatot kaptak a pénzvisszatérítés nehézsége, valamint a termékek gyenge minősége miatt is – írja az infostart.

Fontos kiemelni, hogy maga a Temu nem átverés, viszont a csalókat vonzza az oldal. 

Az ESET kiberbiztonsági szakértői összegyűjtötték azokat az átverési taktikákat, amiket a Temu webshopjában a leggyakrabban észleltek. 

Ezt használják ki a csalók a Temu-n 

A Temu felületén levásárolható összeg vagy kupon szerezhető, ha másokat is vásárlásra ösztönzünk az oldalon, és ők felhasználják az ajánlói kódunkat. A csalók a közösségi médiában trükkös megoldással gyűjtenek maguknak krediteket. Például fotókat tesznek közzé egy hírességről a Twitteren vagy a TikTokon egy olyan üzenettel, ami arra utal, hogy a felhasználók a sztárok aktképeihez férhetnek hozzá, ha beírják a kódot a Temu oldalán. Képek természetesen nincsenek, a csalók egyszerűen kedvezményeket gyűjtenek.

Ajándékkártyákkal vernek át 

A fenti taktikához hasonlóan a csalók gyakran ingyenes Roblox Robux ajándékkártyát hirdetnek a közösségi médiában, amellyel a felhasználók fejleszthetik avatárjukat vagy különleges képességeket vásárolhatnak a játékplatformon. Ehhez mindössze annyit kell tenniük, hogy beírják az ajánlókódjukat a Temu felületén. Szintén népszerű a ritka Fortnite karakter kinézetek, azaz skinek megszerzésének ígérete, amiből persze semmi sem igaz. A csalók csupán kihasználják a közösségi média felhasználók kíváncsiságát, valamint azt a tényt, hogy a Temut nem ismeri mindenki.

Hamisított termékek is lehetnek a webshopban

Noha a Temu testvérvállalata, a Pingduoduo szerepel azon a listán, amelyen az Egyesült Államok a szellemitulajdon-hamisító piactereket veszi sorra, jelenleg nincs arra utaló bizonyíték, hogy a Temu kizárólag hamisított termékeket forgalmazna. Születtek viszont beszámolók olyan másolatokról, amelyek a hamisítás határát súrolják, de nem lépik át azokat. Ha egy felhasználó rákeres például egy Apple-termékre, akkor az eredetihez hasonlító termékeket talál, töredék áron, ami azért gyanúra ad okot.

A csalók hírességek nevében tesznek közzé bejegyzéseket

A Temu népszerűségét használja ki az a taktika is, amely során a csalók hírességek nevében tesznek közzé bejegyzéseket, mintha az adott sztár kereskedelmi partnerségben állna a webáruházzal. A cél az, hogy rávegyék a rajongókat a posztban szereplő ajánlókód beírására a Temu oldalán, cserébe pedig azt ígérik, hogy kedvezményes áron vásárolhatnak a termékeiből.

90 százalékos kedvezményt ígérő átverések

Azokkal a weboldalakon látható és e-mailekben érkező reklámokkal is érdemes óvatosan bánni, amik hatalmas kedvezményeket ígérnek a Temu széles termékkínálatára. Klasszikus social engineering technikákat alkalmaznak, például a rövid ideig tartó jelentős kedvezmények meghirdetésével. Az ilyen reklámokban szereplő linkek egy adathalász oldalra vezetnek, ahol a hackerek megszerezhetik a bankkártyaadatainkat, mi viszont sosem kapjuk meg a rendelésünket.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy csomag Temu-tól. Fotó: Nikos Pekiaridis / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.