Tarlós István elveszi a budapesti kitüntetést a bicskei gyermekotthon szexuális erőszak miatt elítélt volt igazgatójától, ha ő marad a főpolgármester

2019. szeptember 19., 14:08

Szerző: Bíró Veronika

„Tarlós István – amennyiben október 13. után folytathatja a főpolgármesteri munkát – kezdeményezni fogja a Fővárosi Közgyűlésben Vásárhelyi János Bárczy-díjának visszavonását”

– válaszolta Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala a 168 Óra érdeklődésére.

A főpolgármestertől azt kérdeztük, hogy kezdeményezik-e a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatója díjának visszavonását. Vásárhelyi Jánost a főváros 2015-ben Bárczy István Díjjal tüntette ki, a Győri Ítélőtábla viszont a múlt héten jogerősen nyolc év fegyházra ítélte a gondozására bízott gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A tényállás szerint 9 esetben Vásárhelyi János szexuálisan közeledett a nevelése és gyámsága alatt álló gyermekekhez, amelyek több esetben szexuális együttlétet eredményeztek. Volt olyan gyerek, akivel 10 éven át tartó szexuális kapcsolatot tartott fenn.

Fotó: Bíró Veronika

A főváros honlapján a 2015-ös díjátadó alkalmából azt írták, hogy a kitüntetés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez és ezáltal a főváros fejlődéséhez. Vásárhelyi János az indoklás szerint 

az állami gondoskodásban élők megsegítésében, a gyermekvédelmi szakellátás minőségi átalakításában végzett fáradhatatlan, gyermekközpontú vezetői munkája elismeréseként

részesült a Bárczy István Díjban. Az oklevélen Tarlós István aláírása szerepelt.

Nem a Bárczy-díj az egyetlen szakmai elismerés, amellyel a volt igazgatót elismerték, 2000-ben Bicske Város Díszpolgára címet, 2016-ban pedig Magyar Bronz Érdemkeresztet kapott. Portálunk a jogerős ítéletet követően annak járt utána, hogy visszavonják-e Vásárhelyi János kitüntetéseit.

Megkérdeztük a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy kezdeményezik-e Vásárhelyi János bronz érdemkeresztjének visszavonását, de azt a választ kaptuk, hogy a hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód. A 2011-es törvény, amely a kitüntetésekről is rendelkezik, valóban nem tér ki a kitüntetés visszavonására, de a 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 61. paragrafusában előírja, hogy közügyektől eltiltott személy nem kaphat belföldi kitüntetést, és elveszti kitüntetéseit is. Visszakérdeztünk arra, hogyan lehet feloldani a törvények közötti ellentmondást, egyelőre várjuk a választ.

Egyedül Bicske polgármesterétől, Pálffy Károlytól kaptunk olyan választ, amely nem kötötte választási eredményhez a kitüntetés visszavonását, illetve nem utasította el azt egyből. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a képviselő-testület visszavonhatja a Bicske Város Díszpolgára címet, amennyiben az adományozott annak viselésére méltatlanná vált. Az önkormányzat jelenleg a jogerős ítélet anonimizált példányát várja az ítélőtáblától, amely alapján a testület meghozhatja döntését.

Vásárhelyi János ellen az első nyomozás 2011-ben indult, de ezután a gyerekek és a dolgozók jelzései ellenére az igazgató még öt évig folytathatta pedofil tevékenységét. Bronz érdemkeresztre Balog Zoltán, akkori emberi erőforrások minisztere terjesztette fel 2016-ban, Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság akkori főigazgatójának javaslatára. Vásárhelyi János egyik fiatal áldozata 2016-ban öngyilkosságot követett el, a gyermekotthon abuzált lakói közül pedig többen drogfüggők lettek.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.