A főpolgármester támogatja mini-Dubaj közberuházásait, bár azt még nem tudja, hogy pontosan mit építenek

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy a támogatja a mini-Dubaj beruházását, de jó lenne tudni, hogy tulajdonképpen mit is építenek, mert az eddig még nem derült ki.

2024. január 12., 16:29

Szerző:

Karácsony Gergely, a főpolgármester, pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány honlapjára felkerült  egy megállapodás tervezet,  amely a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj projekt megvalósítását célozza. Azonban még nem ismert, hogy a beruházó pontosan mit kap a magyar adófizetőktől és a kormánytól, illetve hogy mi is fog valójában épülni – írta meg a Telex.

A főpolgármester szerint a megjelent megállapodásban több a kérdés, mint a válasz. Bár a tervezet több közérdekű beruházást tartalmaz, melyeket a főváros üdvözöl, a beruházó cserébe óriási, százmilliárdos értékű területet és adókedvezményeket kap. Azonban csak a beruházás volumene került megjelölésre, a tartalmát nem sikerült tisztázni.

Karácsony szeretné, hogy az érintett kerületek legyenek együttműködő a fejlesztővel az új projekt megvalósítása során. Továbbá, reményét fejezte ki, hogy hosszú tárgyalások lesznek a fejlesztés céljáról és az építészet esztétikai jellegéről.

A főpolgármester álláspontja szerint, a kisföldalatti meghosszabbítása csak akkor lesz hatékony, ha az elöregedett vonal infrastruktúráját teljesen felújítják és a járműparkot lecserélik. Ezen felül, új megállóhelyek szükségesek ahhoz, hogy a 1-es és 2-es villamos elérje a földalatti vonalat, míg az új, egyedileg gyártott szerelvények beszerzését már idén el kell kezdeni. Az M1 földalatti vonalának állapotáról már korábban beszámoltunk.

Karácsony úgy véli, hogy a kormány által megjelölt 300 milliárd forint nem lesz elegendő a tervezett beruházásokra (mint például a Szegedi úti felüljáró villamos vágánnyal történő megépítése, a kisföldalatti meghosszabbítása-fejlesztése, a vasúti infrastruktúra kiváltása-bővítése). Szerinte további pénzforrásokra lesz szükség a tervek megvalósításához.

A főpolgármester szerint a fejlesztés terveiből alapvetően turisztikai célú projekt rajzolódik ki, ami önmagában nem probléma, azonban lakóövezetek, közintézmények és szolgáltatások integrálása is szükséges lenne. Tájékoztatón részt vettek Tóth József XIII. kerületi, Horváth Csaba zuglói és Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármesterek is, akik szintén osztották a főpolgármester álláspontját.

(Képünkön: Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere. Fotó: Adrián Zoltán / 168)