A szombathelyi renitens fideszes alpolgármester szerint Hende Csaba nem a keresztényi kultúrát védelmezi, hanem hatalmat akar bármi áron

2019. szeptember 4., 12:14

Szerző:

„Az első igazán nagy felháborodásom az tavasszal volt, amikor a frakció társaimnak - meg nekem is, csak én nem hajtottam végre - kiadták, hogy bevándorláspártinak, szivárványkoalícósnak, meg árulónak kell megszólítani a képviselő társaikat”

– mondta a pártja és közte kialakult ellentétről Koczka Tibor a szombathelyi ugytudjuk.hu-nak adott interjújában. A fideszes politikus egészen nyárig a város alpolgármestere volt, ám miután megroppant a helyi Fidesz többsége a városi közgyűlésben, és Hende Csaba országgyűlési képviselő vezérletével erőből próbálták átalakítani a pártot, szembement a központi akarattal. Ennek következtében nem jelölték az őszi választásokra sem, Koczka végül úgy határozott, hogy egyéni jelöltként indul el a polgármesteri posztért. Később a helyi Jobbik és a Pro Savaria Egyesület (mindkettő egy-egy képviselőt adott a közgyűlésnek) is beállt mögé.

Koczka Tibor
Fotó: fidesz.hu

Koczka Tibor a szakítás óta nyíltan kritizálja a Hende Csaba pártszervezői tevékenységét, illetve ahogyan az hatással van a Fidesz arculatára. Bírálta a többi közt, hogy a fideszes városvezetés egy súlyos, számos valótlanságot tartalmazó kiadvánnyal támadta a politikai ellenfeleit, valamint a Fidesszel szembekerült másik korábbi alpolgármestert, Molnár Miklóst (Pro Savaria).

Szerinte nem lehet politikai ellenfeleket úgy megalázni, hogy tendenciózusan „bevándorláspártinak” nevezik őket, miközben a fideszesként keresztényinek vallják magukat.

A politikus leszögezte, hogy ő emiatt egyszer sem használta a kifejezést az ellenzékre. A politikus a párt belső működéséről beszélve elmondta, hogy

  • Hende azt szokta mondani, hogy itt nincs szükség gondolkodó emberekre, itt pártkatonákra van szükség;
  • „a helyi Fideszben nem kell gondolkodni, sőt, tilos, itt utasításokat kell végrehajtani”;
  • Hende Csaba és Puskás Tivadar polgármester emelte koalíciós partnerré Molnár Miklóst, hogy legyen többsége a Fidesznek, de utána öt éven át mindenben Koczka és Molnár egyeztetett, Koczka szerint kényszerből. „Ha 2015 decemberétől máig én nem egyeztetek folyamatosan a Molnárral, akkor ez a városvezető koalíció már régen bedőlt volna” – mondta;
  • Hende szerepéről a helyi Fideszben azt mondta, hogy „A 70-es években elég sokat jártam Erdélyben. A mai napig megvannak azok a könyvek, amikben kiadták a Ceaușescu beszédeit, amikbe még a taps helye is bele volt írva. Újra itt tartunk?”

Azzal zárja:

„Itt már régen nem arról van szó, hogy keresztény, konzervatív kultúra, hanem arról, hogy Hende Csabának van egy csapata és a hatalom megtartása a cél, kerüljön ez bármibe is.”