Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Szolidaritási sétát szerveznek civilek a Coca-Cola plakátkampánya kapcsán megjelent kirekesztő vélemények miatt

2019. augusztus 9. 10:40 - szerző: 168 Óra

Szolidaritási sétát szerveznek civil szervezetek vasárnap délutánra, miután az elmúlt héten több társadalmi csoportot sértő cikk és vélemény jelent meg a Coca-Cola érzékenyítő plakátkampányával kapcsolatban – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből.

A sétához eddig a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, az aHang kampányplatform és a Budapest Pride csatlakozott. Felhívásukban azt kérik, hogy jöjjön el bárki, aki elfogadja, hogy sokfélék vagyunk.

A séta végén mindenki összeáll majd egy képpé, egy olyan plakátfotó készül, amelyen a sétán megjelenő sokféle ember közösen azt üzeni, hogy olyan világot szeretnénk, amelyben nincs szükség arra, hogy egy népszerű termékkel buzdítsanak elfogadásra.

– Egy ideális világban nem tűnne fel, ha egy plakáton mi innánk az üdítőt, ennénk a hamburgert, örülnénk a nyugdíjbiztosításunknak vagy egy utazásnak. Egy ideális világban nem egy üdítővel próbálnának minket eladni. Egy ideális világban azért szerepelnénk a plakátokon, mert mi is ugyanígy itt vagyunk, eszünk, iszunk, öltözködünk, közlekedünk, mint bárki más, abban az ideális világban legalábbis ugyanúgy megtehetnénk mindezeket, mint a többiek

– írták az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: Facebook

A séta vasárnap délután a Clark Ádám térről indul, a Lánchíd, a Széchenyi tér, a József Attila utca és a Sas utca érintésével a Szent István téren, a Bazilika előtt ér véget, ahol a közös fotó készül.

– Egy pár órára mutassuk meg, hogy milyen is lenne ez a(z ideális) világ. Vonuljunk fel közösen és szerepeljünk egy képen. Mindenféle ember, akiket csupán egy dolog köt össze: egymás tisztelete. Tarts velünk vasárnap délután! Vonuljunk együtt: mozgássérültek és épek, bármiféle kapcsolatban élők és szerelmet érzők, bárki, aki kirekesztettnek érzi magát és mindenki, aki elfogadja, hogy sokfélék vagyunk. Forduljunk egymás felé, tartsunk össze, így vagyunk képesek cselekedni

– kérték a szervezők.

Az ügy előzménye, hogy a Coca-Cola nemrég a Sziget Fesztivál kapcsán szivárványos plakátkampányt indított, amelyen meleg párok is láthatóak voltak. Boldog István fideszes országgyűlési képviselő közölte, hogy emiatt bojkottálja a cég italait mindaddig, amíg fel nem hagy a homoszexualitás reklámozásával. Nyomában a kormánybarát Pesti Srácok munkatársa, Vésey Kovács László vezércikkében azt írta, hogy tolószékes embereket sem szeretnének hirdetéseken nézegetni.