Szó szerint lehülyézték a fideszesek Demeter Mártát, aztán válasz közben Kövér László elvette tőle a szót

2018. október 29., 14:59

Szerző:

Miközben az Országgyűlés felfüggesztette a korrupcióval meggyanúsítható Simonka György fideszes képviselő mentelmi jogát, a szintén kormánypárti Németh Zsolt utolsó napirend előtti felszólalásában Demeter Márta lesre futásáról tartotta fontosnak beszélni.

Emlékezetes, az LMP társelnöke Orbán Flóra katonai repülőn történő utazását firtatta – csak épp ez a kislány nem Orbán Viktor miniszterelnök, hanem egy hasonnevű százados lánya. Ahogy több fideszes, úgy Németh Zsolt is azt mondta, az LMP-s politikus nemzetbiztonsági kockázat. Az LMP-t felszólították, hívják vissza Demeter Mártát a rendészeti bizottságból, a NATO parlamenti közgyűlésébe pedig Kövér László delegáljon mást Demeter Márta helyére.

Németh Zsolt a Fidesz-rokonszenvvel nem vádolható Magyar Narancsból idézett, ahol lehülyézték az LMP politikusát, bár, tette hozzá, a stílusért nem vállal felelősséget. Az államtitkári válasz előtt Kövér László hosszan beszélt, hiszen ő volt az, aki elintézte: nemzetbiztonsági szempontból újra átvilágítja az Alkotmányvédelmi Hivatal Demeter Mártát.

Ugyanakkor a fideszes házelnök a hülyézés miatt személyes érintettség miatt szót adott Demeter Mártának, de mindenkit arra kért, „méltóságon aluli” sajtóból ne idézzenek a továbbiakban.

Demeter Márta a Fidesz  külügyi szakpolitikusának számító  Németh Zsoltnak azt mondta, sajnálja, hogy neki kellett felszólalnia a témában. Kiss Szilárdról beszélt, akinek az ügyében most szüntették meg a nyomozást, az LMP-s társelnök szerint aző tévedése helyett erre, illetve más valódi nemzetbiztonsági kockázatokra kellene fókuszálni.

„Egyelőre nem önök döntik el, ki nemzetbiztonsági kockázat” – mondta Demeter, majd hozzátette, a Fideszt zavarja az a sok kérdés, amit el is kezdett volna sorolni. Ezt követően azonban Kövér László elvette a szót Demeter Mártától, aki Zaid Naffáról, Ghaith Rashad Pharaonról kezdett el beszélni Kiss Szilárd mellett.

A napirend előtti felszólalásra Demeter Márta után a szintén fideszes Németh Szilárd honvédelmi államtitkár válaszolt. – Demeter Márta egyértelműen törvényt sértett – nyilatkozta, kijelentve: az LMP társelnöke nem tudatlan volt, szándékosan okozott kárt. Németh Szilárd szerint egyértelmű, Demeter Márta katonai és nemzetbiztonsági kockázatot rejt magában, amiért felelnie kell az LMP-s politikusnak. Felszólalását az államtitkár azzal zárta,

Demeter Mártára „tette elkövetésekor” rájött a bolondóra.

A Fidesz szerint tehát Demeter Mártának sem a szakbizottságban, sem az Országgyűlésben semmi keresnivalója, ennek a stílusnak azonban helye van a T. Házban. Mindenesetre Kiss Szilárd többször megbukott az átvilágításon, ügyében mégis lezárták a nyomozást, ellenben Demeterrel szemben a főügyészség is nyomozásba kezdhet személyes adattal való visszaélés miatt, miután a nemzet feljelentője, Tényi István Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult. Az ügyészségen már vizsgálják az ügyet, dönthetnek a nyomozás vagy a feljelentéskiegészítés elrendeléséről, adott esetben a feljelentés elutasításáról.