Szívszerelem – A győri szappanopera vége

Stratégiai jelentőségű küzdelemnek szánta a Fidesz a vasárnapi győri erőpróbát, a Borkai polgármester lemondását követő választást. Afféle királyvízpróba volt. Ha Szent László, az Audi Zrt. (és Horváth Ede) városában, a jobboldal nyugati várfokán vereséget szenvednek, az harmadfokú vészüzenet. Folytatódik a csúszás, bomlás. Az egyesült ellenzék számára ez fordított előjelű volt. Ha Győrben az alkalmi szövetség nyert volna, az igazolja az októberben követett stratégiát, amelynek lényege: állíts egy életképes félcivil jelöltet, és maradj csöndben. A kormánypárt fel is vonultatta a teljes harci arzenált. Volt totális mozgósítás, óriásplakát-erdő, leleplezés és az unalomig ismert „lesz pénz, gyerekek, szavazzatok rám” zsarolás. Szerepet kapott a jelölt karaktere. A sportos vonalvezetés után a papagáj- és Porsche-kedvelő Dézsi Csaba András szívgyógyász mutatta fel az értelmiségi imázst. Az ellenzéki oldalon az MSZP által indított Pollreisz Balázs könyvtáros állt. Csekély érdeklődés mellett simán nyert a Fidesz.

2020. január 31., 18:00

Szerző:

A történelmi lehetőség októberben, úgy látszik, odalett.

– Ha akkor Timi (Glázer Tímea, DK) agresszívabb és ügyesebb, a Fidesz sokkját kihasználva az ellenzék is nyerhetett volna – állítják MSZP-sek.

De emlékszünk még Tímea asszony rimánkodó sajtósikolyára.

– Zsolt egy idol. Egy hős. Olimpiai bajnok. És micsoda idol.

A fővárosi pártguruk hajukat tépték, őrjöngtek. Megőrült ez a nő? Miket nem mond?

Az ellenzék azzal a tudattal indította az MSZP-től a DK-ba igazolt kádert, hogy „Tímea egy rendes asszony”, polgármesteri álmokat nem sző. De nem is kell. Úgysem nyerhet. Elindul az összefogás képviseletében, elég, ha tisztességesen szerepel. Eredetileg nem is saját pártja, a DK, hanem a jobbikosok mondták, szerintünk viccből: „Legyen Timi a közös jelöltünk.” Az ötletre a többiek rárepültek, az MSZP vállvonogatva, a Momentum minden mindegy alapon. Atavisztikus rémület ült a jelölt arcán, amikor kiderült, ha így megy tovább, menthetetlenül polgármesterré lesz. Abból pedig bajok lehetnek. Borkai megállíthatatlanul süllyedt. Győr városa mindamellett, hogy anyagilag jól áll, mérsékelt jobboldali fészek. Itt nem villogott se a MIÉP, se a Jobbik, de sűrűn kommunistáznak is. Amikor Balogh József, az MSZP erős embere (és utolsó tanácselnöke) polgármesterként uralta a terepet, és pártként az MSZP is mandátumot nyert, 42 százaléknál többre nem jutott. Ez Győrben a baloldali maximum. Aztán a választás után Borkai zűrös szeánsz keretében széket foglalt, és azonnal le is mondott. Az ülésterem harsogott, a légtérben felfújt kotonok kerengtek, megannyi mini-Zeppelin.

Fotó: Lakos Gabor

– Kuplerájt csinálnak az aktusból – fokozta a hangulatot a frissen választott „már nem polgármester”. Beült csatahajó-méretű limuzinjába, és méltóságteljesen legurult a történelem színpadáról. Most a kampányban nyomát sem láttuk. Eltűnt. A botrány történetét fokozatosan bontotta ki a sajtó. Pontosabban nem kellett bontogatnia, fel volt tárva minden. Megírta Kesma-előtti korban a Kisalföld 2012-ben, hogy a Győr határában fekvő Audi-földek átminősítésének ügyét az a Rákosfalvy Zoltán ügyvéd intézte, aki a jachton Borkait adriai mulatozásra vitte, s aki Audi-ügyben a városházát, az ipari parkot és az érdekelteket egyszerre képviselte. Egyébiránt törvényesen zajlott minden, meg volt hirdetve, ki volt függesztve, bárki megkifogásolhatta. Rákosfalvy a helyiek szerint a Fidesz jogászaként is szerepelt. Ehhez jött utóbb az Adria. A botrányhoz együtt volt minden.

De ez régi történet, a hűtlen kezelés nehezen bizonyítható, főleg ha nem foglalkozik a kérdéssel az állam. Elhúzódik az ügyészség, a rendőrség, a számvevőszék. Glázer Tímea asszonynak akkor lett elege az egészből, amikor a színen Póczik József labdarúgó a zsaroló mezében jelent meg. Borkait akarta leszedni erre-arra. Póczik József (Rába ETO, középpálya) és Tímea fivére, Glázer Róbert egykoron csapattársak voltak. (De ki emlékszik Verebes Józsefre, a Győrben legendás nyolcvanas évekre, Póczikra, Szabóra, Hajszánra, Szentesre, Glázer Róbertre? Az ETO-pálya lelátóin felzúgó diadalénekre: „Szentes Lázár, te vagy a császár!”) A jachton szolgálatot teljesítő lányokat (két fehérvári ikerhölgyet) a hírek szerint egy neves exlabdarúgó élettársának fia vitte az Adriára, ahol a tettek mezejére heveredtek.

Fotó: Lakos Gabor

A városban többen is tudtak a videóról, éppúgy, ahogy a Fideszben is. Kósa Lajos is riasztotta Kubatov alelnököt, aki figyelmeztette ugyan Borkai Zsoltot, de azért hozzátette, nem hiszi, hogy e semmiségből baj lehet.

Ettől kezdve Győr büszke városa ellenzékestől, Fideszestől, mindenestől kompromittálva volt. Borkai a maga módján igazi teremtő géniusz, a komplett megyét (a NER-rel együtt) szennyezte be. Balogh József egykori szoci polgármester szerint Borkai alapjában nem is rossz fiú. Sodródott, mindenre rábólintott. Dörzsölt ügyvédek rendre megvezették.

Azóta az Ördög Ügyvédje hallgat. A botrány felhői lassan elvonulnak. Vasárnap van, tisztes korú hölgyek caplatnak le a lépcsőn, délelőtti misére mennek, és a miséről hazatérve szavazni is betérnek. Ebből estére alakot ölt a Fidesz győzelem.

Változatlanul fennáll a kérdés, kinek állt érdekében a balhé.

– Annyit elárulhatok – mondja egyik beszélgetőtársunk titokzatosan –, olyan ügyvédi csoportról van szó, amely Rákosfalvyéktól túl sok sérelmet szenvedett. És túl sok pénztől elesett. Azt is hozzá kell tenni, ez a Fidesz nevű hálózat bukásának kezdete.

A városban, az ellenzéki pártirodákban találgatások köröznek.

– Szoros lesz – mondja Pollreisz Balázs, az ellenzék közös jelöltje reménykedve. – Szoros lehet, mert két nagy Fidesz-mérés is volt, és utána bedurvultak.

Megtámadták az ellenjelölt anyját, lejárató kampány dübörgött. Plakátügyben az ellenzék nem állt túl jól. A százharmincezres városban két óriásplakátra futotta. Volt egy LCD-kijelzős autójuk, amely a városban lankadatlanul körözött. Kellett is, mivel a pénteki záró gyűlésen, ahol Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely főpolgármester is megjelent, a csilláron is lógtak. A képet átlőtték egy kivetőre és a belvárosban álló LCD-re. Töredékpénzből kampányoltak, de ez a húzásuk sikeres volt. Maga Pollreisz mosolygós, derűs arc, bízik a győzelemben. Minden szóróanyagot kiszórtak, minden fontos mondatot elmondtak, nincs mit tenni. Várni kell. A folyosón forr a kávé, asztalra kerül a friss gyümölcslé. Az aktivisták a neten szörfölnek. A hangulat „bizakodóan gyászos”.

Rágyújtunk, hallgatjuk a beérkező aktivistákat, akik a várost járva „nyelvet fogtak”, Fidelitas-aktivisták négytagú csapatára leltek, akik kocsikból kiugorva járták a lakótelepeket, közben egy laptopról kiabálva mondták a neveket. A kaputelefonok körül matattak, szavazókat kerestek, akik elhanyagolták hazafias kötelességüket. De honnan tudják, ki nem szavazott? Később Dézsi szívgyógyász, a győztes mondja, ha listáról mozgósított valaki, sorry, saját szakállára tette.

Győrnek persze akkor is jól megy, ha változik a polgármester. Az Audi itt aranybánya, pláne mióta fizet is, nem csak kormánykedvezményekben tobzódik. Mióta beszálltak a sportba, az Audi ETO Európa vezető női kézicsapata. A profi női kézilabda olcsó, 1,2-1,3 milliárdból kihozható. Az Audi jól járt a kézivel, a labdarúgás finanszírozása drága lenne. De Győr ereje nem a sport és nem is az Audi. A köznép által fizetett helyi adó a legnagyobbak közé tartozik. Huszonhét és fél milliárddal Budapest után Győr a második. A munkanélküliség nem éri el az ezer főt. Az aktív korúak negyede jár Ausztriába, Németországba. Azt sem tudják, Bécsben laknak, vagy Győrben.

A győri belvilágot figyelve az embernek az az érzése, az igazi csata nem is a Fidesz és az ellenzék, hanem a Fidesz és a Fidesz között zajlik. Az eredményt a helyi szakigazgatás és a központi apparátus vetélkedése adja ki.

Pollreisz Balázs
Fotó: Lakos Gabor

Borkai bukása és távozása hosszú menet lezárása. A polgármester-jelöltségért valaha hárman is vetélkedtek. Szijjártó Péter, a vasútépítő nagyvállalkozó fiacskája, Dézsi Csaba András szívgyógyász, a katéterek bajnoka és Németh Zoltán megyei közgyűlési elnök. Mivel sehogy sem tudtak megegyezni, Orbán döntött, beejtőernyőzött egy külsőst. Borkai nem volt igazi győri. 1984-ben, pályafutása kezdetén kiemelték, és a Honvédba vitték. A többiek szétspricceltek. Szijjártó felfelé bukott, fokról fokra cserkészve be előbb a szóvivői, majd a főkülügyéri posztot. Ma már globális erőtérben játszik, a Föld bolygóval labdázik. Magyarokat akar az űrbe lőni. Dézsi a nagy osztásból rendszeresen kimaradt, a polgármesterséget 2006-ban a Fidesz-kültag Borkai Zsolt nyerte el. Borkai Orbán speciális politikai sportkádereinek sorából jött. Nem szokott velük túl jól járni. Schmitt Pál köztársasági elnökként indult, hamisítóként végezte, Borkai a MOB-elnökségig vitte, és lepedő-világbajnokként zár. Borkai kormányzási módszere viszonylag egyszerű volt.

A helyiek szerint az üzleti ötleteket egy viszonylag jól körülhatárolható jogászi kör szállította, az uniós pénzt a politika szervírozta. Borkai meghallgatta őket, és nagyvonalúan leosztotta az üzleteket. Egyébként nem a munka megszállottja, polgármesterként kissé lusta, imádott vadászni, lovagolni, speciális, adriai jellegű bulikra járni. Minden szórakozási formát kedvelt, ami egy modern NER-yuppie joga. Dézsi, az örök vesztes Győr díszpolgára, a szívcentrum létrehozója, osztályvezető főorvosa. Orvosként Győrben népszerű. Plakátokon a szívszerelmet hangsúlyozza. A díszpolgárság savanyú jutalom volt, az ő ideje Borkai bukásával jött el. Szerencsés választás volt. Személye újraintegrálta a győri Fidesz már-már széthulló táborát. A mostani jelölés szintén Orbán ötlete volt. Elege lett a sportolókból.

Fotó: Lakos Gabor

– Nem osztogatja majd a pénzt, mint a familiáris Borkai – mondják a helyiek Dézsiről. – Viszont megtartja mindet magának. Dézsi – ellentétben Borkaival – szorgalmas és ügyszerető. Minden guruló fillért megfog. Élelmes üzletember, tudja, mit tesz. Évtizedekig várt. Eljött a betakarítás ideje.

Dézsi nemigen helyeselte Borkai igazgatási módszerét. A kéretlen hűbéresektől szabadulni fog. Mondják, a városháza fel is mondta a Rákosfalvyval kötött szerződést.

Odabenn felizzik a képernyő, megjelennek az első eredmények. Az MSZP győri come backje elmarad. Megkapták a nagy lehetőséget, talán utoljára. Dézsi részéről máris erős a kezdés. A szavazatok összeszámlálásának tizenöt százalékánál járva vezet, nagyon vezet. Végül 56–39-el nyer. Pollreiszre kétezerrel szavaztak kevesebben, mint Glázer Tímeára. Így végződik a Mosoni-Duna-ág drámai szappanoperája.

– Azt mondtam, ha 35 százalékkal zárunk, már helytálltunk – mondja Balogh úr, a régi polgármester.

– El kell fogadni – mondja Pollreisz sápadtan. Veszi a kabátját, és indul. Fél kilenc sincs.

A hidegtálakat meg sem bontják, az operatőrök a cuccot pakolják. A Fidesz vitalitása végtelen. A küzdelem java még hátravan.

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.