Szijjártó Péter felháborodva osztotta ki az Indexről kérdező újságírót: "állandóan hallgatom ezeket a hazug vádakat a magyar sajtószabadságról"

2020. július 23. 20:08 - szerző: 168 Óra

Az Indexről kérdezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert csütörtökön Lisszabonban a Reuters tudósítója, számol be a 444.hu. A kérdést azzal vezette fel, hogy a Riporterek Határok Nélkül szerint Magyarországon a második legrosszabb a sajtószabadság helyzete az EU-ban, egyre nagyobb az aggodalom, hogy a magyar kormány fokozza a nyomást a szabad médián, és most az Index főszerkesztőjét is leváltották. Szabad-e egy ország, ha nincs teljes sajtószabadság?

„Egy országot, egy nemzetet alaptalanul, bizonyítékok nélkül folyamatosan megkérdőjelezni a demokratikus természetében: elfogadhatatlan” – reagált erre Szijjártó, majd azt tette hozzá, hogy Magyarországon „egy magántulajdonban lévő médium főszerkesztőjét a tulajdonos leváltotta”.

És ön engem, mint az állam képviselőjét megkérdez, hogy mit gondolok erről. Tehát ön azt gondolja, hogy az államnak be kellene avatkoznia abba, hogy egy magántulajdonos leváltja a főszerkesztőjét? Én ezt visszautasítom!

– háborodott fel a külügyminiszter és hozzátette, 

hogy jön az állam ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium tulajdonosának döntésébe?

De itt nem hagyta abba Szijjártó, még részletesen fejtegette: „Nem tudom, hogy ez Németországban vagy Portugáliában elfogadott dolog lenne-e, de Magyarországon biztosan nem. Ami a magyarországi sajtószabadság helyzetét illeti: állandóan hallgatom ezeket a hazug vádakat. És mindig megkérdezem, hogy mondjanak egy konkrét esetet!

Mikor nem írhatta le az újságíró azt, amit gondol?

Mely törvény akadályozza meg, hogy a sajtó szabad legyen? Nincs ilyen.” – jelentette ki a külügyminiszter, és még hozzáfűzte: „kedves hölgyem, Magyarországon ön nem tud megnevezni egyetlen olyan szegmenst sem a médiában, ahol ne kormányellenes médium lenne a vezető. A legnagyobb internetes újság, a legnagyobb politikai napilap, a legnagyobb televíziós csatorna, a legolvasottabb hetilap masszívan kormányellenes. Van-e esetleg más kérdés ezzel kapcsolatban?”

Szijjártó egyébként portugál hivatali partnerével, Augusto Santos Silvával tartott közös sajtótájékoztatót: