Szellemkép a képernyőn

Szakértőként hívták meg a köztévé egyik műsorába a korábban hungarista, ma mítoszkutató Bácsfi Diánát. A nő állítja: szánja-bánja múltját. Vajon megbocsátható-e a „szellemi kútmérgezés”, és az MTV tudta-e, hogy kit szerepeltet a képernyőn? PUNGOR ANDRÁS írása.

2012. március 7., 13:08

– Idén ismét lesz világvége – ironizál Borbás Mária, a Hír TV-ből visszatért műsorvezető az MTV Négy szellem című műsorában.

Most éppen egy mítoszkutató, Erős Diána, alias Avatara Satyavati az egyik vendége, aki – a szpíker szerint – tizenkilenc ókori iratban is azt olvasta, hogy a 2012-es év fordulópontot jelent az emberiség történelmében. „Hogy ez a világvége lesz, vagy valami más?” – talányoskodik a felvezető férfihang, és kezdődik az attrakció!

Mosolygós, harmincas „Lolita” ül a műsorvezetővel szemben: ő Avatara. Felnőtt nő kamaszjelmezben: pink póló, hozzá passzoló gyöngysor, és rúzs, haja kétoldalt copfban, keret nélküli szemüveg, vastagon kihúzott szemek, túlzó gesztusok.

Ismerős valahonnan. Azt mondja, indológiát is hallgatott az egyetemen (a régészet és az egyiptológia mellett), s barátai nevezték el Avatarának. Később, amikor ezoterikus fesztiválokon, klubokban adott elő, kapóra jött neki az egyetemi becenév. Nem árulja el, hogy az Avatara szanszkritül „alászállást” jelent: Isten halandó lényben való megtestesülését a Földön.

Diána, alias Avatara lubickol a szerepében: magyaráz, gesztikulál, kacag, dicséri a műsorvezetőt, él a képernyőn.


Hogy mit csinál a tévén túli univerzumban? Az interneten találjuk meg a választ:
„Aranykori életvezetési tanácsadás, csakrák gyógyítása, fényadás, eltávozott lelkek vezetése a túlvilágon, egészséges táplálkozás, lelki válságok kezelése, útmutatás bármilyen élethelyzetben, vagy csak egy kis lélekmelengető beszélgetés, 7000 Ft/óra.”
Nem semmi.

Ki ez a nő?

De valójában ki ez a nő? A világhálón, a Google keresőjében a legelső találatok között bukkanunk rá egy 2009-es könyvajánlóra, amely Avatara második művét népszerűsíti: „Nem kevesebb, mint 250 000 évvel ezelőtti idők mítikus világába kalauzol bennünket Avatara – Bácsfi Boglár Diána – Nimród sorozatának második tagja, a Nimród lánya.”

Keresőszónak az Avatarát használtuk, egyetlen kattintással mégis kiderült, kit takar a név. (A köztévé műsorkészítőinek ezt nem sikerült megtudniuk, de erről majd később.)

Lássuk, ki volt korábban a fantasyregény-író, mítoszkutató Bácsfi Diána? A lány 2003 decemberében tűnt fel először, amikor nyilaskeresztes plakátokat ragasztott a Nagykörúton. Élvezte a médiafelhajtást. Karlendítve pózolt a kameráknak, zöld ingben, karszalaggal nyilatkozott, sokkolt. Bejelentette, hogy mozgalma a Rákoskeresztúri Újköztemetőben emlékezik meg Szálasi Ferenc születésnapjáról.

Később sem magyarázkodott, nem hárított azzal, hogy félreértelmezték a szavait, miképp manapság a szélsőjobb teszi. Belemondta a kamerába, diktafonba, hogy ő bizony holokauszttagadó, és nincs egyedül: hungarista Magyar Jövő Csoportjának nyolcvan-száz felesketett tagja van. Arról is beszélt, hogy diktatúrát akarnak, szellemi, ha kell, fizikai megsemmisítésre törekszenek.

A hatóságok a barnainges lányt végül őrizetbe vették, kiengedték, vádolták, elítélték. A Népszava „Virággal az újnyilasok ellen” címmel aláírásgyűjtő akciót szervezett, amelyhez művészek, politikusok, közéleti emberek is csatlakoztak. Erre Bácsfi – miért is ne? – megjelent a lap egyik rendezvényén, és karlendítéssel „üdvözölte” a jelenlévőket.

Sokan röhögtek, még többen viszolyogtak, de akadtak, akik rettegtek tőle, mert rossz emlékű kort idézett meg a pesti utcán. Mások legyintettek: a média bolhából csinál elefántot, hiszen csak egy-két társával akciózik, nem kell velük foglalkozni.

Akárkinek volt is igaza: Bácsfi „mérget dobott a kútba”: zaklatottá, hisztérikussá vált a közélet, rosszízűekké a viták. Vádolta egymást jobb és bal, ujjal mutogatott egymásra újságíró és politikus, szocialista és fideszes, mindenki a másikban látta a 26 éves Bácsfi felbujtóját.

Vajon provokátor volt a lány, vagy csak egy pattanásos, későn érő kamasz? Egy „gyerek felnőtt”, aki nem képes felnőni, beilleszkedni a társadalomba, vagy megrögzött fasiszta, akinek börtönben a helye? – tanácstalankodtak pszichológusok, szociológusok, közírók, nyomozók.

Bácsfi mintha nem fogta volna fel cselekedeteinek a súlyát. Élvezte a felhajtást: provokált, hangoskodott tovább. Kapott külföldi publicitást is: imádta az arab Al-Dzsazíra, ami nem csoda, hiszen úgy nyilatkozott, hogy „a zsidó lobbi káros tevékenysége érezhető az egész társadalomban”.

A Bácsfi-jelenség miatt a kormány hozzálátott a gyülekezési jogról szóló törvény módosításának. Négypárti egyeztetések kezdődtek és haltak el. Végül az Országgyűlés 338 igennel, egy tartózkodás mellett és ellenszavazat nélkül elfogadott egy politikai nyilatkozatot: e szerint a képviselők elítélik a nyilas és a hungarista eszméket, ezek terjesztőit, és hitet tesznek amellett, hogy a demokratikus közéletben nincs helye a fajgyűlölő, kirekesztő, emberiségellenes ideológiáknak.

Bácsfi végül pénzbírságot kapott, eltanácsolta őt az alma matere. Két évig nem járhatott egyetemre, és anyja állítólag elvesztette állását. A barnainges megbánta bűneit. Elhatárolódott saját múltjától. Talált rá mentséget is: ő csak lázadt, mert megunta a mindig szófogadó, rendes kislány szerepét.

Önéletrajzában viszont így ír korai gyerekkoráról: „rövid úton megkaptam a »problémás«, »kezelhetetlen«, »antiszociális« gyerek címkéjét.”

Melyik az igazi?

Melyik Bácsfi az igazi? A mintagyerek vagy a kezelhetetlen, a bűnbánó mítoszkutató, vagy a fasiszta?

Egy teázóban érem utol. Laptopjába ír, előadásra készül. Riadtan néz rám.

– Mit akarsz?
– A tévéműsor miatt kereslek.
Azt mondja, elege van az újságokból, mert elferdítik a mondanivalóját. Ha a jelenéről faggatom, talán nyilatkozik.

– Nem tehetem. Tudod, hogy régen mekkora kárt okoztál? – kérdezem tőle.
Azt mondja, tisztában van vele, megbánt már mindent, bocsánatot kért, miért nem hagyjuk őt békén?

Nem nyilatkozik. Vagy mégis? Megígéri, átgondolja, csak adjam meg a telefonszámomat. Két nap múlva jön az SMS: „Szia, úgy döntöttem, hogy nem vállalom az interjút. Üdv, Bácsfi Diána.”

Épp a Reakció TV videóját nézem a számítógépen. 2009-ben készítettek vele interjút. A felvételen Bácsfi az önmeghatározással küzd: vajon ő „költő, író, régész, indológus, bajkeverő”?

Közönsége hahotázik. Feltűri pólója ujját: „Büszkén vállalom azt a titulusomat is, hogy bajkeverő vagyok!”

Bevallja: régen élt benne a magamutogatási vágy, barnainges időszaka bohóckodás, „értelmiségi lázadás volt a diktatorikus szellemi élet ellen”. (sic!) Sztár akart lenni, de kegyetlen árat fizetett érte.

Elárulja: azért még most is élvezi a közönséget, a tapsot.

És meg is kapta a lehetőséget a szereplésre.

Hogy a köztévé miért hívta meg? Az MTVA kommunikációs osztályát e-mailben kell kérdeznünk, és így kapjuk meg a választ. Eszerint a műsorkészítők tudták, hogy Bácsfi Diána, a hungarista Magyar Jövő Csoport vezetőjeként híresült el, de azt nem, hogy Avatara és Bácsfi ugyanaz a személy.

(Emlékeznek, milyen „nehéz” volt kideríteni? Google-kereső, egy kattintás. Hihető, hogy nem tudták? Vajon hogyan készültek az adásra?)

Tanok a csatornán

Azt is kérdeztük: nem tartják-e hibás döntésnek, hogy egy korábban nemzeti szocialista eszméket, ma misztikus tanokat hirdető riportalanyt szerepeltettek a közszolgálati csatornán?

Cinikus a válasz: „Misztikus tanokat hirdetni bárkinek joga van. Olyan személyeket, akik nemzeti szocialista eszméket hirdetnek, nem hívunk meg a műsorba.”

Bácsfi korábban mégis erről híresült el.

S hogy lesz-e következménye az ügynek?

„Igen. Többet nem hívjuk meg!” – jön a pökhendi válasz, amely értésre adja, hogy az ügyet lezártnak tekintik.

A szellem már kint van a palackból.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.