Súlyosbodnak a zavargások Haitin, az amerikai külügyminisztérium hazarendelte nem kulcsfontosságú diplomatáit 

2019. február 15., 06:46

Szerző:

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön este bejelentette, hogy hazarendelte nem kulcsfontosságú diplomatáit Haitiról. A tárca egyúttal figyelmeztette az amerikai állampolgárokat: a zavaros helyzet miatt ne utazzanak a karibi országba, ahol egy hete erőszakos összecsapások sorozata pusztít, és politikai bizonytalanság uralkodik. 

„Jelenleg erőszakos és kiszámíthatatlan, nagy megmozdulások vannak Port-au-Prince-ben (a fővárosban) és másutt is" – írták a közleményben, egyúttal felhívták a figyelmet az elharapódzó bűnözés és az instabilitás veszélyeire is. Hangsúlyozták, az amerikai kormányzatnak csak „korlátozott kapacitásai vannak arra, hogy azonnali segítséget nyújtson a Haitin lévő amerikai állampolgároknak".

Kormányellenes tüntetés Haitin
Fotó: MTI/AP/Dieu Nalio Chery

A haiti fővárosban lévő amerikai nagykövetség listát tett közzé, amelyben biztonságuk érdekében ajánlásokat fogalmazott meg a saját munkatársainak és a Haitin tartózkodó amerikai állampolgároknak. Így például javasolja elkerülni a belvárost, ahol még gyalogsétát is veszélyesnek tart, arra inti az érintetteket, hogy ne vegyenek igénybe tömegközlekedési eszközöket és taxikat, ne térjenek be bankba és bank automatákból se vegyenek ki pénzt, sötétedés után egyáltalán ne menjenek ki az utcára.

Haitin a múlt hét közepe óta tartanak a zavargások, amelyekben eddig hét ember vesztette életét. A helybéliek az életkörülmények romlása miatt tiltakoznak, Jovenel Moise elnököt teszik felelőssé az ország helyzetéért és a lemondását követelik. A két éve hatalmon lévő elnök egy hétig tartó hallgatás után csütörtökön este törte meg a hallgatást. Televíziós beszédben hangoztatta: nem fogja hagyni, hogy az ország „fegyveres bandák és kábítószer-kereskedők kezére kerüljön".

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.