Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Az egész EU-ban Magyarország költi a legtöbbet sportra GDP-arányosan, de alig van ország, ahol kevesebben sportolnának

2019. szeptember 23. 18:45 - szerző: 168 Óra

A magyar kormány költi az állami büdzsé legmagasabb százalékát sportra és rekreációra az egész Európai Unióban –vette észre a legfrissebb, 2017-es Eurostat adatok feldolgozásában a Qubit.

Magyarország kormánya a teljes állami költségvetés 2,5 százalékát költi sportra, míg az ezüstérmes Észtországban ez az arány nem éri el a másfél százalékot, a bronzérmes Luxemburgban pedig alig több 1 százaléknál. A sereghajtó Horvátországban, Egyesült Királyságban és Szlovákiában az állami büdzsé sportra és rekreációra fordított aránya fél százalék alatt marad. 

Magyarországon az egy főre jutó sport- és rekreációs költség 150 euró.

Ennél csak Franciaországban, Dániában, Hollandiában, Finnországban, Svédországban és Luxemburgban költenek többet egy lakos fejében a mozgásra.

Máltán és Litvániában ezzel szemben az egy főre jutó magyar költségeknek csak az ötödét, Bulgáriában és Horvátországban pedig alig a tizedét költik sportra és rekreációra.

Magyarországon az Eurostat 2017-es, vagyis a költési adatokkal azonos évben végzett kérdőíves felmérés alapján a válaszadóknak kevesebb mint a fele, 49,8 százaléka sportol valamit a szabadidejében.

Ezzel hátulról a harmadikak vagyunk a tagállamok sorában,

hajszálnyira lemaradva Ciprustól, ahol 49,6 százalék a testmozgással nem foglalkozók aránya.

Az átlaglakosság szabadidős mozgása viszonylatában a románok vezetik a mezőnyt, a tagállamok listáját az aktívak elsöprő, 96 százalékos arányával.