Az egész EU-ban Magyarország költi a legtöbbet sportra GDP-arányosan, de alig van ország, ahol kevesebben sportolnának

2019. szeptember 23., 18:45

Szerző:

A magyar kormány költi az állami büdzsé legmagasabb százalékát sportra és rekreációra az egész Európai Unióban –vette észre a legfrissebb, 2017-es Eurostat adatok feldolgozásában a Qubit.

Magyarország kormánya a teljes állami költségvetés 2,5 százalékát költi sportra, míg az ezüstérmes Észtországban ez az arány nem éri el a másfél százalékot, a bronzérmes Luxemburgban pedig alig több 1 százaléknál. A sereghajtó Horvátországban, Egyesült Királyságban és Szlovákiában az állami büdzsé sportra és rekreációra fordított aránya fél százalék alatt marad. 

Magyarországon az egy főre jutó sport- és rekreációs költség 150 euró.

Ennél csak Franciaországban, Dániában, Hollandiában, Finnországban, Svédországban és Luxemburgban költenek többet egy lakos fejében a mozgásra.

Máltán és Litvániában ezzel szemben az egy főre jutó magyar költségeknek csak az ötödét, Bulgáriában és Horvátországban pedig alig a tizedét költik sportra és rekreációra.

Magyarországon az Eurostat 2017-es, vagyis a költési adatokkal azonos évben végzett kérdőíves felmérés alapján a válaszadóknak kevesebb mint a fele, 49,8 százaléka sportol valamit a szabadidejében.

Ezzel hátulról a harmadikak vagyunk a tagállamok sorában,

hajszálnyira lemaradva Ciprustól, ahol 49,6 százalék a testmozgással nem foglalkozók aránya.

Az átlaglakosság szabadidős mozgása viszonylatában a románok vezetik a mezőnyt, a tagállamok listáját az aktívak elsöprő, 96 százalékos arányával.

Tegnap 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.