Egy nyolcgyerekes borsodi családapa a konyhai sparheltba rejtette a motorbenzint, a felesége és két lánya is összeégett

2020. február 5., 11:18

Szerző:

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy 38 éves férfi ellen életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége és gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt - közölte az ügyészség.

A vád szerint a férfi egy borsodi faluban lakik egy családi házban a feleségével és nyolc gyermekével. Van neki egy motoros rotációs kapája, amibe tavaly augusztusban motorolajat is tartalmazó motorbenzint vett két műanyag flakonban.

A három liternyi folyadékot eldugta a gyerekei elől a konyhábában lévő sparhelt sütő részébe, de erről egyrészt nem szólt a feleségének, másrészt később ő is elfelejtette.

Felesége még ugyanebben a hónapban ebédet főzött a gáztűzhelyen, de a palackból kifogyott a gáz, és mivel a hétvégén a faluban nem lehetett palackot cserélni, a sparheltba gyújtott be. A konyhában ekkor két lány gyermekük és a szomszédasszony is ott voltak.

A felmelegedő sütőben a flakonok összezsugorodtak, kilyukadtak, és meggyulladt a kifolyt benzingőz.

A felcsapó lángoktól a vádlott felesége közvetlenül életveszélyesnek minősülő másod-, és harmadfokú égési sérüléseket, míg két lánya első-, illetve másodfokú égési sérüléseket szenvedtek el.

A vádlott a cselekménye lehetséges következményeit azért nem látta előre, mert a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta.

Az ügyészség az új büntetőeljárási törvény szerinti büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében – figyelemmel arra, hogy a bűncselekmény öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő, az ügy megítélése egyszerű, a vádlott szabadlábon van és a bűncselekmények elkövetését beismerte – tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.