Merkely Béla: Az egyes országok piros, sárga és zöld besorolása folyamatosan változni fog

2020. július 14., 07:31

Szerző:

A Semmelweis Egyetem rektora szerint nem biztos, hogy külföldön biztonságban leszünk a nyár folyamán, ennek ellenére egy belföldi vakáció szerinte nem kockázatos. Merkely Béla az ATV Híradójának nyilatkozva beszélt arról, hogy a szomszédos országokban látható esetszámnövekedés

még nem a járvány második hullámának a jele,

hanem azt mutatja, hogy túl korán kezdődött meg náluk a lazítás, amikor még nem volt kellően alacsony a fertőzöttek aránya. Emiatt a határon túli utazások hatására nő a fertőzésveszély. Úgy véli, a második hullám elindulásához nyáron nem optimálisak a körülmények, de ősszel, amikor újrakeződődik az iskola, a szülők újra zárt helyre járnak majd dolgozni, hűvösre vált az idő és nem fogunk annyit a szabadban tartózkodni, megindulhat a második hullám. 

Kijelentette,

korábban is rosszabbra fordulhat a helyzet, ha nem figyelünk oda. „Nagyon el lehet rontani, ahogy ez látszik Bulgáriában, Ukrajnában”.

Mint ismert, a magyar kormány a járvány szempontjából három veszélyességi csoportba sorolta a világ országait, a külföldről érkezők ennek alapján léphetnek be vagy sem Magyarországra. A sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból belépőket egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és karanténba kell vonulnia, majd két tesztet végeznek el rajta. Ha sárga országból érkezett, és az első tesztje negatív, elhagyhatja a karantént, ha vörösből, csak két negatív teszt után teheti ezt meg. A zöld országból jövők szabadon mászkálhatnak.

Merkely biztos abban, hogy

a piros, sárga és zöld beosztás folyamatosan változni fog.

Figyelmeztetett, hogy az állam augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségét, onnantól a beutazóknak maguknak kell kifizetniük a laborvizsgálatokat. Egy listáról választhatják majd ki, hogy például kórházakban, egyetemeken vagy magánellátóknál csináltatják meg a teszteket. 

 

„Akármennyire gondolunk egy országot zöldnek vagy sárgának, nem tudjuk a pontos adatokat, illetve nem biztos, hogy az a régió, ahová megyünk, tényleg viszonylag gyengén fertőzött. A gyerekeimnek is azt ajánlom, hogy maradjanak itthon.” – mondta a rektor, aki kérdésre kitért rá, miért kapott Horvátország zöld besorolást, amikor ott egyre emelkedik a fertőzések száma. Szerinte ez abból következhet, hogy a magyarországi pozitív esetek legfőképpen Ukrajna és Szerbia felől keletkeztek. „Tudjuk, hogy Horvátországban a tízezer vagy százezer lakosra számított pozitív esetek száma eléri Románia számait. Románia sárga lett, Horvátország meg zöld, de érdekes módon a Horvátország felőli fertőzöttség még nem kimutatható”, tette hozzá.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.