Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Merkely Béla: Az egyes országok piros, sárga és zöld besorolása folyamatosan változni fog

2020. július 14. 07:31 - szerző: 168 Óra

A Semmelweis Egyetem rektora szerint nem biztos, hogy külföldön biztonságban leszünk a nyár folyamán, ennek ellenére egy belföldi vakáció szerinte nem kockázatos. Merkely Béla az ATV Híradójának nyilatkozva beszélt arról, hogy a szomszédos országokban látható esetszámnövekedés

még nem a járvány második hullámának a jele,

hanem azt mutatja, hogy túl korán kezdődött meg náluk a lazítás, amikor még nem volt kellően alacsony a fertőzöttek aránya. Emiatt a határon túli utazások hatására nő a fertőzésveszély. Úgy véli, a második hullám elindulásához nyáron nem optimálisak a körülmények, de ősszel, amikor újrakeződődik az iskola, a szülők újra zárt helyre járnak majd dolgozni, hűvösre vált az idő és nem fogunk annyit a szabadban tartózkodni, megindulhat a második hullám. 

Kijelentette,

korábban is rosszabbra fordulhat a helyzet, ha nem figyelünk oda. „Nagyon el lehet rontani, ahogy ez látszik Bulgáriában, Ukrajnában”.

Mint ismert, a magyar kormány a járvány szempontjából három veszélyességi csoportba sorolta a világ országait, a külföldről érkezők ennek alapján léphetnek be vagy sem Magyarországra. A sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból belépőket egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és karanténba kell vonulnia, majd két tesztet végeznek el rajta. Ha sárga országból érkezett, és az első tesztje negatív, elhagyhatja a karantént, ha vörösből, csak két negatív teszt után teheti ezt meg. A zöld országból jövők szabadon mászkálhatnak.

Merkely biztos abban, hogy

a piros, sárga és zöld beosztás folyamatosan változni fog.

Figyelmeztetett, hogy az állam augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségét, onnantól a beutazóknak maguknak kell kifizetniük a laborvizsgálatokat. Egy listáról választhatják majd ki, hogy például kórházakban, egyetemeken vagy magánellátóknál csináltatják meg a teszteket. 

 

„Akármennyire gondolunk egy országot zöldnek vagy sárgának, nem tudjuk a pontos adatokat, illetve nem biztos, hogy az a régió, ahová megyünk, tényleg viszonylag gyengén fertőzött. A gyerekeimnek is azt ajánlom, hogy maradjanak itthon.” – mondta a rektor, aki kérdésre kitért rá, miért kapott Horvátország zöld besorolást, amikor ott egyre emelkedik a fertőzések száma. Szerinte ez abból következhet, hogy a magyarországi pozitív esetek legfőképpen Ukrajna és Szerbia felől keletkeztek. „Tudjuk, hogy Horvátországban a tízezer vagy százezer lakosra számított pozitív esetek száma eléri Románia számait. Románia sárga lett, Horvátország meg zöld, de érdekes módon a Horvátország felőli fertőzöttség még nem kimutatható”, tette hozzá.