2,7 millió forintba került Semjén Zsolt és Harrach Péter szentpétervári hétvégéje, és ez csak az útjuk hivatalos része volt

2019. július 25., 21:50

Szerző:

Június 25-én a 444 nyomán írtuk meg, hogy  Semjén Zsolt és Harrach Péter, a KDNP két vezető politikusa a múlt Oroszországban járt. Először Moszkvában volt csütörtökön találkozójuk Ilarion metropolitával, a moszkvai patriarchátus Külső Egyházügyi Kapcsolatok Hivatalának irányítójával, majd Nyikolaj Fjodorovval, az orosz felsőház első elnökhelyettesével. Ezután pedig Szentpéterváron folytatták hivatalos útjukat. A két politikust elkísérte felesége is, Semjénné Menus Erzsébet Gabriella és Harrach Péterné Nagy Csilla. Velük utazott még Ujvári Sándor is. Szentpéterváron fejenként 10 ezer rubellel, vagyis 5-ször 45 ezer forinttal fogadta őket a VIP-váróban a főkonzul és az első beosztott. A főkonzulátusnak köszönhetően Volkswagen Caravelle kisbusz szállította a delegációt a belvárosi ötcsillagos hotelbe, a Corinthiába, amit még az oroszok is luxusszállónak neveznek. A szálloda honlapja szerint egy kétszemélyes szoba ára 23 950 rubeltől indult (107 ezer forint), és 66 450 rubel (299 ezer forint) a top éjszakánként. 

A két politikus az állította, hogy a feleségük útjának a költségeit saját zsebből fizették, az RTL Klub Híradója megkérdezte az Országgyűlés Hivatalát, hogy mennyibe került a hivatalos része. Kiderült, hogy 2,7 millió forintba.

Hollik István kormányszóvivő úgy nyilatkozott, bevett gyakorlat hivatalos út utána maradni még ott egy-két napig, Semjén Zsoltnak és Harrach Péternek pedig valószínűleg bejött Szentpétervár, és meséltek is róla, a múlt héten legalábbis Orbán Viktor miniszterelnököt látták az orosz nagyvároshoz tartozó egykori cári rezidencián, Carszkoje Szelóban.