Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Semjén Zsolt és Harrach Péter a feleségét is magával vitte a hivatalos látogatásra, de ennek a költségeit saját zsebből fizették

2019. június 25. 08:42 - szerző: 168 Óra

Semjén Zsolt és Harrach Péter, a KDNP két vezető politikusa a múlt héten Oroszországban járt. Előbb Moszkvában volt csütörtökön találkozójuk Ilarion metropolitával, a moszkvai patriarchátus Külső Egyházügyi Kapcsolatok Hivatalának irányítójával, majd Nyikolaj Fjodorovval, az orosz felsőház első elnökhelyettesével. Ezután pedig Szentpéterváron folytatták hivatalos útjukat – derül ki a 444 cikkéből.

A két politikust elkísérte felesége is, Semjénné Menus Erzsébet Gabriella és Harrach Péterné Nagy Csilla. Velük utazott még Ujvári Sándor is.

Szentpéterváron fejenként 10 ezer rubellel, vagyis 5-ször 45 ezer forinttal fogadta őket a VIP-váróban a főkonzul és az első beosztott. A főkonzulátusnak köszönhetően Volkswagen Caravelle kisbusz szállította a delegációt a belvárosi ötcsillagos hotelbe, a Corinthiába, amit még az oroszok is luxusszállónak neveznek. A szálloda honlapja szerint egy kétszemélyes szoba ára 23 950 rubeltől indult (107 ezer forint), és 66 450 rubel (299 ezer forint) a top éjszakánként.

Rövid udvariassági találkozót tartottak Szergej Szolovjovval, Szentpétervár Törvényhozása első alelnökével és Alekszandr Kusakkal az Egységes Oroszország Párt frakcióvezető-helyettesével.

Fotó: Facebook/Semjén Zsolt

A politikusok egyébként péntektől vasárnapig tartózkodtak a városban. Az időbe belefért egy látogatás az Ermitázsban is, amelyen már a feleségek is részt vettek. Közben Semjén Zsolt és a főkonzul rövid udvariassági találkozót tartott Mihail Piotrovszkijjal, az Ermitázs Múzeum igazgatójával. A két és félórás múzeumlátogatás után visszatérhettek a szállodába, ahonnan a Ohotyicsnij Klubba mentek, a főkonzulátus által szervezett vacsorára. A trófeákkal berendezett helyszínt a vadászok feltehetőleg nagyra értékelték.

Szombaton a cári család nyári rezidenciáját tekintették meg, majd este sétahajózás és a főkonzulátus vacsorája következett, és egy séta a szentpétervári éjszakában. Vasárnapra már csak némi városnézés maradt, majd délután Helsinki felé repült a miniszterelnök-helyettes csapatával.

A portál megkérdezte  a KDNP-frakció sajtóosztályát arról, hogy mi volt az utazás célja, ki fizette például a politikusokkal utazó feleségek költségeit, költőpénzét, és Finnországba is hivatalos útra utaztak-e tovább. Azt válaszolták, hogy 

„A híradásokban megjelent információkat azzal egészítjük ki, hogy a politikusokat feleségük kísérte, az ő utazásukat magánemberként, saját maguk fizették.”