Schmidt Máriáéktól bérel irodát és parkolót az Agrárminisztérium

2018. november 30., 10:54

Szerző:

Az Orbán-kormány az agrártárca számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó ingatlancégtől bérel ki egy egész irodaházat Budapest egyik legdrágább belvárosi részén – értesült a hvg.hu.

A Vigadó Palota Irodaház tavaly november óta a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) tulajdona, ennek a tőzsdén jegyzett részvénytársaságnak pedig a legnagyobb, többségi részvényese Schmidt Mária családi cége, a PIÓ-21 Kft. A milliárdos ingatlancég portfóliójába tartozó irodaházba pedig az eddig Kossuth téri székhelyén működő Agrárminisztérium költözik be.

Vagyis az Orbán-kormány az egyik minisztériuma számára a saját kormánybiztosának érdekeltségébe tartozó cégtől bérel irodaházat közpénzből.

A BIF-ben főrészvényes Pió-21 Kft. családi cég, Schmidt Mária a többségi tulajdonosa, mellette lányának, Ungár Annának és fiának, az LMP-s Ungár Péternek is részesedése van benne. Vagyis az irodaház kibérléséből származó haszonnal így a Terror Háza főigazgató-kormánybiztos Schmidt Mária és az ellenzéki képviselő Ungár Péter gyarapodhat.

Még tavaly decemberben határozta el a kormány, hogy az agrártárca átmenetileg, de legalább 2022-ig bérelt irodákba költözik arra az időre, míg felújítják a Parlamenttel szemben található székházukat.

A portál birtokába került minisztériumi körlevél alapján nem lesz gond a parkolással sem, amivel szintén Schmidt Máriáék cége jár jól. Nemcsak az irodaházat bérelték ki a BIF-től, hanem az Aranykéz utca 4-6. szám alatt levő teremgarázs egy részét is.

A BIF vezérigazgatója, Sajgál Gábor Ungár Anna megbízásából azt válaszolta, hogy a bérleti díj alapvetően megegyezik a Central Business District (CBD) dunai panorámával rendelkező irodaépületek bérleti díjával, de konkrét árat nem árult el. 

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője pedig azt felelte a portál érdeklődésére, hogy a Pió-21 Kft.-ben lévő részesedéséhez édesapja halála után örökléssel jutott, a cégvezetésnek nem része, a döntésekben semmilyen szinten nem vesz részt.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.