Áprilistól véget ér egy korszak: a sárga csekknek leáldozott

Az Magyar Nemzeti Bank és a Giro Zrt. reményei szerint a határidőt követően egyre több közműszolgáltató, állami szereplő és hatóság küld majd nekünk fizetési kérelmet: így nem kell se postára járnunk, számla- vagy kártyaadatokat beírnunk, vagy éppen a csoportos beszedés automatikus pénzleemelésétől tartanunk.

2024. március 26., 12:17

Szerző:

Április elsejétől a sárga csekk nagy ellenségeként is emlegetett fizetési kérelmeket minden banknak kötelező lesz elfogadni. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve bármelyik bank ügyfele kaphat egy gombnyomással befizethető átutalási kérelmet, ezzel az eddigi talán legnagyobb akadály hárul el a megoldás elterjedése elől – írja a portfolio.hu.

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) 2020-as elindulása óta létezik a fizetési kérelem, amely egy olyan azonnali átutalást jelent, amelyet a kérelmet fogadó fél tud jóváhagyni. Akár a kérelemben megjelölt összeget is átírhatja a címzett (ha a küldő fél ezt engedélyezte), egy gombnyomással pedig a pénzt elküldheti a kérelem indítójának. Mindezt legfeljebb 60 napon belül teheti meg, de a küldő fél ennél szorosabb határidőt is megjelölhet. A kérelmet el is lehet utasítani, vagy az ügyfél egyszerűen figyelmen kívül is hagyhatja.

Az MNB és az Azonnali Fizetési Rendszert (AFR-t) működtető Giro számára a kezdetektől világos volt, hogy akkor terjedhet el ez a fajta megoldás széles körben Magyarországon, ha minden bank képes lesz fizetési kérelmet legalább fogadni. A megoldás már látványosan terjed, ugyanakkor nagyon alacsony elterjedtséget mutat. Miközben az AFR-ben negyedévente már közel 51 millió tranzakció zajlik összesen 15 ezer milliárd forint értékben, fizetési kérelemből nem egészen 51 ezer darabot válaszoltak meg nem egészen 1,8 milliárd forint értékben.

A Giro Zrt.szerint teljes siker ennél a szolgáltatási elemnél is akkor jöhet el, amikor minden bankszámlával rendelkező ügyfél címezhetővé is válik fizetési kérelmekkel, amelyhez célszerű a teljes hazai bankszektor csatlakozása. Mostanra már csak néhány bank maradt ki a szórásból. A bankok közül az utolsó szereplők április 1-jével kötelezően, legalább fogadó félként megjelennek a piacon.

Egyre többen vannak, akik hajlandóak lennének digitálisra váltani, de valamiért a csekket még mindig papíron kapják meg.

Várhatóan első körben a sárga csekkjüket digitálisan befizetők körében lehet majd valószínűleg érzékelni a változást.

Ma a sárga csekkért csekkenként 200-400 forintos+9-15 ezrelékes díjat fizetnek a szolgáltatók a Postának, számukra a működési költségeket tekintve ennek kellene, hogy vonzó alternatívát jelentsen a fizetési kérelem.

az ügyfél oldalán a fizetési kérelem (tranzakciós szinten) díjmentes lesz.

A sárga csekk befizetése a postán szintén ingyenes, és léteznek erre csekkbefizető automaták is, amiket elkezdtek kivezetni. Ha valaki viszont utalja a sárga csekk alapján az összeget, akkor egy átutalás díját fizeti meg a bankjának.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

 

 

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.