Román mintára hamburgeradó

Egy egyesület tízforintos különadót vetne ki minden zacskó chipsre, minden palack alkoholra, szénsavas üdítőre és minden doboz cigarettára. Ebből pótolnák a kórház-finanszírozásból hiányzó összeget.

2010. június 16., 09:31

Egészségtelen élet, plusz tíz forint – román mintára hamburgeradó. A többi között ez is szerepel abban a 29 pontos javaslatcsomagban, amelyet a Magyar Kórházakért Egyesület a gazdasági miniszternek és az egészségügyi államtitkárnak adott át. Egészségügyi hozzájárulást vezetnének be a hamburgerek mellett a dohányárura, az alkoholra, a szénsavas üdítőkre és a chipsekre is. Gyors és nem reprezentatív közvélemény-kutatásunkból az derült ki, hogy a legtöbben támogatnák a javaslatot.

Az új adóból befolyó bevétel pont fedezné az egészségügy százmilliárd forintos hiányát – mondja Csiba Gábor a

Magyar Rádióban, aki az egyesület elnöke. Az ötlet nem új, Romániában az egészségügyi miniszter vezette be ezt, ott hamburgeradónak hívják. Az elképzelés szerint aki tudatos egészségromboló magatartást tanúsít, az járuljon hozzá a majdani betegségének a gyógyításához, ez a számítások szerint nagyon komoly, közel százmilliárdos bevételt tudna hozni.

A javaslat kidolgozója szerint az év végén már jelentős bevételt hozna a hamburgeradó az egészségügynek. Az egyik legnagyobb gyorsétterem láncnak tavaly 79 millió vásárlója volt Magyarországon. Kerestük az ügyben illetékes gazdasági minisztert és az egészségügyi államtitkárt, de egyelőre nem akarták véleményezni a kórházi egyesület adóemelésre tett javaslatát.