Háromszor kezdett éhségsztrájkba a fegyházban a romagyilkosok sofőrje, állítólag nem engedték tanulni

2020. március 4., 21:47

Szerző:

A romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság negyedrendű vádlottja, a tiszalöki és a kislétai emberölésekben az elkövetők sofőrjeként közreműködő Csontos István várhatóan 2022 augusztusában szabadulhat 13 éves fegyházbüntetéséből – számol be a 24.hu.

Csontos István, a romagyilkosságk perének negyedrendű vádlottja, a másodfokú eljárás első napján a Fővárosi Ítélőtáblán, 2015. április 15-én,
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 38 éves, több mint tíz éve a rácsok mögött élő férfi a portálnak adott interjújában elmondta:

tavaly kétszer, idén januárban egy alkalommal kezdett éhségsztrájkba,

mert állítása szerint nem engedik tanulni, társaival együtt dolgozni, közös vallásgyakorlaton részt venni.

„Szerettem volna leérettségizni, de nem engedélyezték, pedig a jogszabály szerint a tanuláshoz jogom van. Írtam az ügyészégre, a bíróságra, fordultam az ombudsmanhoz, de csak annyi válasz érkezett az ügyészségről, amikor panaszt tettem, amiért nem reagálnak a beadványaimra, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnoksága szerint én ilyen kérelmeket nem is adtam be” – mondta Csontos, akinek kérését állítólag

biztonsági szempontból utasították el, nem lenne kívánatos, hogy sokat tartózkodjon romák között.

Csontos a mai napig úgy gondolja, a nyomozóhatóság annak idején félmunkát végzett. Például a mai napig nincs meg az az elkövető, aki Besenyszögön negyedikként vett részt a vadász házában a fegyverrablásban és akkor Csontos még nem volt képben.

Csontos nevetségesnek tartja, hogy vádalkut kötött volna – hisz a katonai elhárításnál dolgozott –, miért ülne akkor már tíz éve? Hangsúlyozza ma is, hogy ő a sorozatgyilkosságban nem társtettes, hanem bűnsegéd, a lefoglalt fegyvereken, egyéb eszközökön a DNS-ét, az ujj- vagy láblenyomatát nem lelték fel, hanem a társai vallottak rá, illetőleg elfogása másnapján tett beismerése szólt ellene.

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.