Háromszor kezdett éhségsztrájkba a fegyházban a romagyilkosok sofőrje, állítólag nem engedték tanulni

2020. március 4. 21:47 - szerző: 168 Óra

A romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság negyedrendű vádlottja, a tiszalöki és a kislétai emberölésekben az elkövetők sofőrjeként közreműködő Csontos István várhatóan 2022 augusztusában szabadulhat 13 éves fegyházbüntetéséből – számol be a 24.hu.

Csontos István, a romagyilkosságk perének negyedrendű vádlottja, a másodfokú eljárás első napján a Fővárosi Ítélőtáblán, 2015. április 15-én,
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 38 éves, több mint tíz éve a rácsok mögött élő férfi a portálnak adott interjújában elmondta:

tavaly kétszer, idén januárban egy alkalommal kezdett éhségsztrájkba,

mert állítása szerint nem engedik tanulni, társaival együtt dolgozni, közös vallásgyakorlaton részt venni.

„Szerettem volna leérettségizni, de nem engedélyezték, pedig a jogszabály szerint a tanuláshoz jogom van. Írtam az ügyészégre, a bíróságra, fordultam az ombudsmanhoz, de csak annyi válasz érkezett az ügyészségről, amikor panaszt tettem, amiért nem reagálnak a beadványaimra, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnoksága szerint én ilyen kérelmeket nem is adtam be” – mondta Csontos, akinek kérését állítólag

biztonsági szempontból utasították el, nem lenne kívánatos, hogy sokat tartózkodjon romák között.

Csontos a mai napig úgy gondolja, a nyomozóhatóság annak idején félmunkát végzett. Például a mai napig nincs meg az az elkövető, aki Besenyszögön negyedikként vett részt a vadász házában a fegyverrablásban és akkor Csontos még nem volt képben.

Csontos nevetségesnek tartja, hogy vádalkut kötött volna – hisz a katonai elhárításnál dolgozott –, miért ülne akkor már tíz éve? Hangsúlyozza ma is, hogy ő a sorozatgyilkosságban nem társtettes, hanem bűnsegéd, a lefoglalt fegyvereken, egyéb eszközökön a DNS-ét, az ujj- vagy láblenyomatát nem lelték fel, hanem a társai vallottak rá, illetőleg elfogása másnapján tett beismerése szólt ellene.