Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Roma ellentüntetők várták a fáklyákkal vonuló szélsőjobboldaliakat Sályon, a rendőrök nem engedték, hogy átmasírozzanak a falun

2020. február 17. 06:22 - szerző: 168 Óra/MTI

Már vasárnap reggel nagy volt a készültség a Miskolchoz közeli falu, Sály közelében, ahová a Mi Hazánk Mozgalom szervezett demonstrációt azután, hogy egy 61 éves nőt januárban megöltek a településen - tudósított a hvg.hu. Napközben egyre több lett a rendőr a faluban, estére pedig már a főteret és a mellékutcákat is készenléti rendőrök biztosították.

Előzőleg Miskolcon, a megyei kormányhivatal előtt tartott tüntetést Toroczkai László és pártja, ahol pártelnök szokás szerint „cigánybűnözésről”, a magyar lakosság elleni terrorról, valamint arról is beszélt, hogy egy roma párt négy megyét ki akar szakítani Magyarországból.

A demonstrálók ezután vonultak át Sályra. A településen egy száz fős roma csoport is felsorakozott – közülük többen más falvakból érkeztek, szolidaritásból. Őket durván egy kilométerre a szélsőjobboldali csoporttól megállították a rendőrök.

A Mi hazánk tüntetése Sályon A Mi hazánk tüntetése Sályon
Fotó: Vajda János

A szélsőjobboldali tüntetők eredetileg fáklyás felvonulást akartak tartani Sály utcáin, ezt azonban a rendőrség megakadályozta. Annyit engedélyeztek, hogy a központból a megölt nő házához vonuljanak át fáklyákkal, ami legfeljebb 500 méter lehetett.

Ott mécseseket gyújtottak, Toroczkai László mondott pár szót, a nagyjából 200 fős csoport pedig azt skandálta: "cigánybűnözés". Este fél nyolc felé vége is lett az akciónak, az egész nem tartott tovább tizenöt percnél.

A tüntetők meghatározott útvonalon mozoghattak, nem engedték őket a romák lakta részre. A gyertyagyújtás után mindenki visszament a buszhoz, kocsihoz, amivel érkezett. A biztonság kedvéért a rendőrök hajnalig a helyszínen maradnak.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon - Ellentüntetők A Mi Hazánk tüntetése Sályon - Ellentüntetők
Fotó: Vajda János