Roma ellentüntetők várták a fáklyákkal vonuló szélsőjobboldaliakat Sályon, a rendőrök nem engedték, hogy átmasírozzanak a falun

2020. február 17., 06:22

Szerző:

Már vasárnap reggel nagy volt a készültség a Miskolchoz közeli falu, Sály közelében, ahová a Mi Hazánk Mozgalom szervezett demonstrációt azután, hogy egy 61 éves nőt januárban megöltek a településen - tudósított a hvg.hu. Napközben egyre több lett a rendőr a faluban, estére pedig már a főteret és a mellékutcákat is készenléti rendőrök biztosították.

Előzőleg Miskolcon, a megyei kormányhivatal előtt tartott tüntetést Toroczkai László és pártja, ahol pártelnök szokás szerint „cigánybűnözésről”, a magyar lakosság elleni terrorról, valamint arról is beszélt, hogy egy roma párt négy megyét ki akar szakítani Magyarországból.

A demonstrálók ezután vonultak át Sályra. A településen egy száz fős roma csoport is felsorakozott – közülük többen más falvakból érkeztek, szolidaritásból. Őket durván egy kilométerre a szélsőjobboldali csoporttól megállították a rendőrök.

A Mi hazánk tüntetése Sályon A Mi hazánk tüntetése Sályon
Fotó: Vajda János

A szélsőjobboldali tüntetők eredetileg fáklyás felvonulást akartak tartani Sály utcáin, ezt azonban a rendőrség megakadályozta. Annyit engedélyeztek, hogy a központból a megölt nő házához vonuljanak át fáklyákkal, ami legfeljebb 500 méter lehetett.

Ott mécseseket gyújtottak, Toroczkai László mondott pár szót, a nagyjából 200 fős csoport pedig azt skandálta: "cigánybűnözés". Este fél nyolc felé vége is lett az akciónak, az egész nem tartott tovább tizenöt percnél.

A tüntetők meghatározott útvonalon mozoghattak, nem engedték őket a romák lakta részre. A gyertyagyújtás után mindenki visszament a buszhoz, kocsihoz, amivel érkezett. A biztonság kedvéért a rendőrök hajnalig a helyszínen maradnak.

A Mi Hazánk tüntetése Sályon - Ellentüntetők A Mi Hazánk tüntetése Sályon - Ellentüntetők
Fotó: Vajda János

 

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.