Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

A rendőrség kampányt indít a kapcsolati erőszak megelőzéséért

2019. november 25. 14:39 - szerző: 168 Óra

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján, november 25-én a rendőrség kampányt indít, amelynek fókuszában a kapcsolati erőszak megelőzése áll – írja a police.hu.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálattal együttműködve indítja „A csend a leghangosabb sikoly, halld meg!” elnevezésű kampányt, amely 2019. november 25-től december 4-ig tart. Ez része az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemi alapon elkövetett erőszak, hozzátartozók közötti erőszak kezelésével foglalkozó projektjének.

A rendőrség emlékeztet arra, hogy a 2013. július 1-től hatályos Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 212/A. § -a büntet a kapcsolati erőszakot.

A törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is bünteti. Súlyosabb megítélés alá esik az, aki cselekményét rendszeresen követi el.

Fotó: police.hu

Megjegyezték, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut.

„Ezért a legfontosabb üzenetünk az, hogy amennyiben úgy érzi, hogy az Ön vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, haladéktalanul hívja a rendőrséget a 112-es – ingyenesen hívható – segélyhívó számon, vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as krízisvonalát. Ha úgy érzi, hogy azonnali segítséget nem igényel jelenlegi helyzete, de fenyegetve érzi magát, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon”

– áll a közleményben.

A rendőrség tájékoztatása az alábbi mondattal zárul:

„Nem csak akkor segítünk, ha vér folyik!”