Március közepe óta mindössze kilenc megjelenése volt Rácz Zsófiának, furcsa, miért nem ért rá leülni a fiatal tanárokkal

2020. július 3., 16:15

Szerző:

Négy hónapja nem ér rá találkozni a Pedagógusok Szakszervezetének ifjúsági tagozatával Rácz Zsófia, a fiatalokért felelős helyettes államtitkár. A szervezet még decemberben jelentkezett be nála, aki előbb a március 16-át, majd egy áprilisi időpontot mondott le (utóbbit a szervezet szerint háromnegyed órával előbb).

Mindössze egy órát kértek tőle, azóta is.

A személyes egyeztetéseket, beszélgetéseket – a tervek szerint a pedagógushiányról, a túlterheltségről, az iskolai agresszióról és a lakhatásról kérdezték volna a helyettes államtitkár véleményét – a koronavírus, illetve a veszélyhelyzetben bevezetett korlátozások érthetó módon felrúgták,

ám amint az Rácz Zsófia hivatalos Facebook-oldaláról kiderül, némi időt azért tudott szakítani ezalatt az idő alatt személyes találkozókra is.

A közösségi oldalon megosztott bejegyzései alapján kevéssé tűnik elfoglaltnak. Mivel nyilvánosan látható, előre beosztott programja nem elérhető, most megnéztük, kizárólag a Facebook-történesei alapján mi minden történt az ominózus március 16-a óta, amitől nem sikerült a sűrű, eseménydús napirendbe egy szabad órát beilleszteni?

Lényegében semmi.

Az elmaradt találkozó után először április 8-án tett fel egy videót, amin az látható, hogy személyesen egyeztet a Diákhitel Központban a törlesztési moratóriumról – igen, a járvány közepén.

Két nappal később az M1-en volt jelenése.

Legközelebb majdnem két hét múlva, április 21-én adott hírt magáról a Facebookon, akkor Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárral ült egy asztalhoz az érettségivel kapcsolatban – igen, szintén a járvány közepette, igaz, fertőtlenitő volt azon az asztalon:

Azután hetekig egyetlen poszt sem jelent meg,

májusban teljesen eltűnt a Facebookról,

legközelebb csak június 5-én került elő, újra az M1 vendége volt. No, a nyár első hónapja volt eddig a legsűrűbb a posztok alapján, három nap múlva ismét az állami médiában találta magát, a Kossuth Rádióban beszélt a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjról.

Négy nappal később, június 12-én egy kis kultúrára szakított időt. Egy művészeti csoporttal találkozott Budaörsön.

Egy héttel később már Novák Katalinnal és az ösztöndíjas tábor szervezőivel volt találkozója. Akár ide is meg lehetett volna hívni az ifjúsági szervezet tagjait, hely azért volt:

És valamikor ezekbben a napokban találkozott a kormánypárti Magyar Nemzet újságirójával: június 23-án ugyanis megjelent az interjú, amiből kiderült a nyilvánosság számára, hogy lényegében csak akkor nyilatkozik, ha van mit mondania. Egy hétre rá Abaújszántón volt jelenése, át kellett adnia az Ifjúsági Házat.

Ez első blikkre nem tűnik valami sűrű programnak: 9 megjelenés március közepe óta.

A jelek szerint ifjúsági helyettes államtitkárnak lenni legfeljebb heti egy nap állandó elfoglaltságot jelent, persze nem minden egyeztetés zajlik a nyilvánosság előtt. De egy óra talán beleférhetett volna.

Rácz Zsófia nevében az Emmi kétszer is ugyanazt válaszolta az ifjúsági szervezetnek, legutóbb július 2-án:

„jelenleg zajlik a találkozó új időpontjának egyeztetése".