Rácz András: Varga Judit teljesen alkalmatlan volt a posztra, amit betöltött

Az Oroszország-szakértő szerint Varga Judit politikai karrierjének akkor is vége, ha a történtek miatt nem vonják felelősségre.

2024. március 26., 17:06

Szerző:

Varga Judit érzékelhetően teljesen alkalmatlan volt a posztra, amit betöltött – írta keddi Facebook-bejegyzésében Rácz András Oroszország-szakértő. Rácz a Varga Judit volt férje, Magyar Péter által kedden reggel közzétett hangfelvételre reagált bejegyzésével. „Egészen elképesztő felelőtlenség (és ostobaság) ilyen jellegű információkról otthon beszélni. Aki nem tudja tartani a száját, az ne vállaljon olyan munkát, ahol titkot kell tartani” – fogalmazta meg véleményét.

Azt írta, álmában sem gondolta volna, hogy a NER vezetése kötetlenül beszélget otthon „olyan dolgokról, amiknek egyrészt eleve meg sem szabadott volna történniük (nyilvánvalóan bűncselekmények ugyanis), másrészt pedig, ha már sajnos megtörténtek, akkor mélyen és örökre hallgatniuk kellene róla.” 

Rácz szerint könnyen lehet, hogy ezután Varga Judit politikai karrierjének akkor is vége, ha a történtek miatt nem vonják felelősségre.

„Leginkább azért, mert a hangfelvételből kiderült, hogy Varga végletesen fegyelmezetlenül kezelte a tudomására jutott érzékeny információkat. Ergo, teljesen és tökéletesen alkalmatlan volt arra a posztra, amit betöltött. (Ami nyilván felveti annak a felelősségét is, aki kinevezte)” – írta még.

Az Oroszország-szakértő úgy tartja, hogy Varga Juditnak igazságügyi miniszterként az lett volna a feladata, hogy megakadályozza, hogy „ilyesmi egyáltalán megtörténjen. Vagy, ha erre nem képes, akkor le kellett volna mondania. Normális országban tehát azért lett volna alkalmatlan a poszt betöltésére, mert ezeket nem tette meg. A fenti írás arról szól, hogy Varga még a mostani, abnormális körülmények között IS alkalmatlan volt miniszternek, hiszen még arra sem volt képes, hogy ne fecsegjen” – írta még.

Magyar Péter kedden délelőtt a Facebook oldalán is közzétette azt az alig kétperces beszélgetést, amelyen Varga Judit a Schadl–Völner-ügyről beszél. Az akkor még igazságügy miniszterként dolgozó Varga többek között azt állította, hogy „a Rogánék kihúzatták magukat a nyomozati iratokból”, és szerinte már 2021 tavaszán szóltak a korrupcióval gyanúsított helyettesének, Völner Pálnak az ellene folyó nyomozásról. „Egyre durvábban gyűltek az izék, a bizonyítékok, és akkor szóltak a Völnernek, hogy hagyja abba, nem hagyta abba” – mondta Varga.

A felvétel nyilvánosságra hozása után Varga Judit hosszú Facebook-posztban reagált az elhangzottakra. Azt írta, a volt férje napok óta terrorizálta és fizikailag is bántotta őt, így aztán a nyilvánosságra hozott felvételen azt mondta neki, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljon. Varga Judit azt is írta a posztban, hogy a volt férje több mint egy éve zsarolta a hangfelvétellel. Magyar Péter válaszul rágalmazással vádolta meg a volt nejét.

Ma 18 órára Magyar Péter tüntetést szervezett a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé. ”Hozz magaddal még két embert! Vegyük vissza a hazánkat!” – írta a Facebookon.

(Kiemelt kép: Varga Judit Facebook oldala)