Putyin és Erdogan méltóságát is védi a TEK, de ettől még be lehet nekik inteni

2019. november 7. 09:00 - szerző: 168 Óra

„A Terrorelhárítási Központ a saját, a bevont és az együttműködő erők feladatait hangolja össze annak érdekében, hogy az általa védett személy életét, testi épségét, méltóságának megőrzését biztosítsa” - indokolta a Terrorelhárítási Központ (TEK) a Népszava kérdésére azt, miért akadályozta meg a múlt héten egy civil ruhás rendőr, hogy egy férfi a középső ujját felmutatva fejezze ki a Budapestre látogató Vlagyimir Putyinról alkotott véleményét.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője a lapnak azt mondta: a nemzetközi egyezmények valóban kimondják, hogy a kiemelten védett külföldi személyiségek védelme kiterjed a méltóságuk megőrzésére is, de ebben az esetben nem a politikusok személyét, hanem az általuk betöltött pozíció, hivatal méltóságát kell megvédeni. Hegyi szerint ráadásul kérdéses, hogy mi számít a védett személy méltósága ellen irányuló támadásnak. Úgy vélte, a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, minden állampolgár szabadon kinyilváníthatja azt, hogy mit gondol az orosz vagy éppen Erdogan török elnökről.

Meg lehet tapsolni őket, de be is lehet nekik inteni. Amíg ez nem okoz kárt, nem erőszakos és nem sérti mások szabadságjogait.

Egy kifeszített zászló már biztonsági kockázat lehet, mert kitakarja a védett útvonal egy részét. Ilyenkor a helyszínen lévő rendőr megkérheti az illetőt, hogy lépjen hátra, de előbb igazolnia kell magát, és elmondani, hogy milyen minőségben és milyen intézkedést hajt végre. Más a helyzet akkor, ha valaki hirtelen előlép a tömegből, netán előhúz valamit, ami akár fegyver is lehet, mert ilyenkor azonnal intézkedni kell.

A jogász szerint jobb, ha valaki nem kezd magánakcióba, hanem másokkal együtt tüntetést, megmozdulást szervez, mert ilyenkor a jog is a véleményt nyilvánító csoportot védi.