Putyin és Erdogan méltóságát is védi a TEK, de ettől még be lehet nekik inteni

2019. november 7., 09:00

Szerző:

„A Terrorelhárítási Központ a saját, a bevont és az együttműködő erők feladatait hangolja össze annak érdekében, hogy az általa védett személy életét, testi épségét, méltóságának megőrzését biztosítsa” - indokolta a Terrorelhárítási Központ (TEK) a Népszava kérdésére azt, miért akadályozta meg a múlt héten egy civil ruhás rendőr, hogy egy férfi a középső ujját felmutatva fejezze ki a Budapestre látogató Vlagyimir Putyinról alkotott véleményét.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője a lapnak azt mondta: a nemzetközi egyezmények valóban kimondják, hogy a kiemelten védett külföldi személyiségek védelme kiterjed a méltóságuk megőrzésére is, de ebben az esetben nem a politikusok személyét, hanem az általuk betöltött pozíció, hivatal méltóságát kell megvédeni. Hegyi szerint ráadásul kérdéses, hogy mi számít a védett személy méltósága ellen irányuló támadásnak. Úgy vélte, a véleménynyilvánítás szabadsága alapjog, minden állampolgár szabadon kinyilváníthatja azt, hogy mit gondol az orosz vagy éppen Erdogan török elnökről.

Meg lehet tapsolni őket, de be is lehet nekik inteni. Amíg ez nem okoz kárt, nem erőszakos és nem sérti mások szabadságjogait.

Egy kifeszített zászló már biztonsági kockázat lehet, mert kitakarja a védett útvonal egy részét. Ilyenkor a helyszínen lévő rendőr megkérheti az illetőt, hogy lépjen hátra, de előbb igazolnia kell magát, és elmondani, hogy milyen minőségben és milyen intézkedést hajt végre. Más a helyzet akkor, ha valaki hirtelen előlép a tömegből, netán előhúz valamit, ami akár fegyver is lehet, mert ilyenkor azonnal intézkedni kell.

A jogász szerint jobb, ha valaki nem kezd magánakcióba, hanem másokkal együtt tüntetést, megmozdulást szervez, mert ilyenkor a jog is a véleményt nyilvánító csoportot védi.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.