Orbán Viktorral az élen felvonult a NER az új Puskás Aréna átadására

2019. november 15., 18:50

Szerző:

Cikkünk folyamatosan frissül!

Péntek este hétkor a Magyarország-Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzéssel felavatják az új magyar nemzeti stadiont, a Puskás Arénát, amelynek a környékét teljesen lezárták, érkeznek a VIP vendégek, Orbán Viktor esete fél hat előtt futott be, Polt Péter legfőbb ügyésszel és Áder János köztársasági elnökkel az oldalán jelent meg a páholyban. Rajtuk kívül munkatársunk a helyszínen látta

  • Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét,
  • Csányi Sándor OTP-vezért, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökét
  • és Trócsányi László volt igazságügyi minisztert, bukott EU-biztosjelöltet is,

hvg.hu pedig kiszúrta a válófélben lévő Rogán-Gaál Cecíliát, Rogán Antal kabinetminiszter leendő exfeleségét. Ott van a stadionban a leendő exférje is, de nem együtt jelentek meg. A miniszterek közül Kásler Miklós ül a legtávolabb a lelátótól, pedig a sportügyek nála vannak.

Fotó: Merész Márton

A meccs este hétkor kezdődik. Orbán Viktor nem mond beszédet, csak szurkolni ment ki.

 

Átlagos stadion átlagos BL-döntővel?

 

Budapesten 66 év után avatnak újra nemzeti stadiont. 67 155 férőhelyes, nettó 150 milliárd forintba került, alapterülete 208 010 négyzetméter, amelyből a beépített alapterület 60 703 négyzetméter. Legmagasabb pontja 50,7 méter magasra nyúlik az ég felé, legnagyobb szélessége 261,3, legnagyobb hosszúsága pedig 316,5 méter. Küzdőtere köré nem építettek futópályát, a teljes területe 11 150 négyzetméter, futballpálya mérete 105x68 méter. Lelátója nem fűthető, a tető pedig nem borítja be az egész arénát, így az alsó karéjban ülőknek ki kell állniuk az időjárás viszontagságait.

Stadionavató - A Puskás Aréna
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bár mindezzel a Puskás Aréna egy átlagos, közepes árszínvonalú stadiont jelent, Fürjes Balázs, az építkezést felügyelő, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szeretné, ha néhány éven belül BL-döntőt rendeznének benne.

Fotó: Unyatyinszki György

A büfé előtt hat körül már hosszú sor állt, 10-15 perc a várakozási idő, de van, aki többre ragadt be. Egy sör 690 forint, a perec 590, mi a perecet teszteltük, nem volt jó, de a minőség és az ár senkit nem érdekel, mindenki be van zsongva.

 

Ami a futballt illeti...

 

az uruguayiak a legjobb keretükkel lépnek pályára. a két gárda kezdő összeállítása így néz ki: 

Magyarország

Dibusz – Bese, Baráth, Lang, Korhut – Kalmár, Vida – Dzsudzsák, Szoboszlai, Varga – Szalai.

Megbízott szövetségi kapitány: Marco Rossi

Uruguay

Muslera – González, Coates, Godín, Vina – Rodríguez, Lozano, Bentancur, Valverde – Cavani, Suárez.

Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez

Stadionavató - Nyitóünnepség Négy volt válogatott, Lipcsei Péter, Halmai Gábor, Dárdai Pál és Király Gábor
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A rendőrség fél hét előtt öt perccel a Twitteren azt írta, hogy 50 ezer néző már bent van a stadionban. Egy későbbi tweetből az derült ki, hogy  pirotechnikai eszköz birtoklása miatt az egyik bejáratnál helyszíni bírságot szabtak ki egy szurkolóra a Készenléti Rendőrség munkatársai.

Hét után aztán jött a bejelentés arról, hogy több mint 60 ezer ember ül a Puskás Arénában.

Fürjes Balázs afféle megnyitóként azt mondta, az átadás megtörtént azzal, hogy a szurkolók eljöttek, megtöltötték és birtokba vették az arénát. Kiemelte, hogy az építkezés 15 ezer magyar embernek adott munkát, a drukkereket pedig arra buzdította, hogy mutassák meg a válogatottnak, milyen lenne a hangulat, ha jövőre ebben az arénában játszhatna Európa-bajnoki mérkőzéseket.

Este hét előtt Csányi Sándor és Kubatov Gábor FTC-elnök, a Fidesz pártigazgatója búcsúztatta a 97-szeres válogatott Gera Zoltánt. A visszavonuló futballista ezt elérzékenyülve köszönte meg.

A meccset a helyszínen nézi meg Aleksander Čeferin, az UEFA szlovén elnöke, és kint van a visszavonult portugál világklasszis, Luis Figo is, aki a 2020-as Európa-bajnokság egyik nagyköveteként van jelen.