Háromszáz vidéki postahivatalt akar bezárni az Orbán-kormány az önkormányzati választás után

2019. október 5., 17:26

Szerző:

Háromszáz vidéki postahivatal fog bezárni október 17-én négy nappal az önkormányzati választás után – írja szakszervezeti forrásaira hivatkozva a napi.hu. Lista még nincs, a portálnak a a kisdombegyházi posta egyik munkatársa elárulta, hogy náluk már bejelentették, hogy október 17-én vége, aznap délig dolgoznak, másnap pedig már nem nyitnak ki. 

A bezárás oka a munkaerőhiány és a racionalizálási kényszer. 2018 végén 2437 postai szolgáltatóhely volt Magyarországon, alvállalkozók további 245 hivatalt üzemeltettek, míg mobilpostai szolgáltatással 1136 település rendelkezett. 2010-ben csak 2031 darab saját üzemeltetésű postai szolgáltatóhelye volt a Magyar Postának, ellenben még 714 alvállalkozó látott ebben üzletet. Azóta folyamatosan emelkedett a saját fenntartású, és csökkent az alvállalkozói postahivatalok száma. 

Szarka Zsolt, a Magyar Posta volt vezérigazgatója 2016-ban arról beszélt, hogy átlag 5 óra a kihasználatlan kapacitás a 10 ezer fő alatti településeken, 121 postán a feladott napi könyvelt levélküldemény nem éri el az 5 darabot, 412 postán a feladott heti csomag darabszáma átlagosan 1 darab. 

A Magyar Posta ráadásul hatalmas létszámhiánnyal küzd. Nemrég mi is megírtuk, hogy ajkán már csak egy kézbesítő maradt, az összeomlás szélére került a postai szolgáltatás. Az állami cég bármikor fel tudna venni 300 embert kézbesítő, postai ügyintéző vagy gépkocsivezető pozícióba Szerencstől Szombathelyig. Budapesten is rengeteg a betöltetlen álláshely.