Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Hadházy: Írásban elismerte Polt Péter, hogy Simonka kedvéért törvényt módosítottak a fideszesek

2020. május 21. 15:37 - szerző: 168 Óra

Hivatalos iratot kapott arról Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy a törvényalkotás összekapcsolódit a fideszes Simonka György büntetőügyével – Polt Péter legfőbb ügyész írásban válaszolt Hadházy korábbi kérdésére,

amiben Hadházy szerint elismerte: a vád alá helyezett Békés megyei országgyűlési képviselő elérte, hogy számára kedvező törvénymódosítást hajtsanak végre a parlamentben.

A kérdés ugyanis az volt, „Mely jogszabály-módosítások kieszközölése érdekében tett eredményes erőfeszítéseket Simonka György?”

Simonka György és Orbán Viktor

Polt közlése szerint 

a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz kapcsolódó törvény,

valamint a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelete is módosult.

Simonka György a hozzá köthető társaságok által felvett támogatások szabálytalan felhasználásának következményeit próbálta csökkenteni, el akarta kerülni, hogy a támogatásokat vissza kelljen fizetni. Azonban Polt válasza szerint sikertelenül próbálkozott a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft., valamint a Paprikakert TÉSZ Kft. esetében is.

Hadházy Ákos a történtekről online sajtótájékoztatón számolt be. Felvetette, hogy a módosításokat jegyző képviselőket felelősségre kellene vonni. Szerinte a fideszes Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, Győrffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének, valamint Fazekas Sándor volt agrárminiszternek ott lenne a helye a vádlottak padján Simonka György mellett.

Poltnak küldött válaszlevelében Hadházy megkérdezte, a szóban forgó képviselők mentelmi jogának felfüggesztését eddig miért nem kérte a parlamenttől.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban emelt vádat Simonka György és 32 társa ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak.

A kormánypárti politikus büntetőpere idén év elején kezdődött, és bár tagadta bűnösségét, nyolcan beismerték tettüket. Két felszámoló arról beszélt, hogy megvesztegették őket.