Politikai hisztériakeltéssel vádaskodik a szociális államtitkár, aztán bátran hallgat

Nagy vihart kavart az a múlt heti cikkünk, amelyben megírtuk: a kormány felül akarja vizsgálni az otthon ápolásra szoruló gyerekek állapotát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára azt mondta, „újabb politikai hisztériakeltés zajlik a szociális területen”. Az Echo TV egyik műsorában cikkünk megjelenése után Fülöp Attila arról értekezett: „sajnálatos, hogy fogyatékosságügyben, szociális területen az egyéni helyzeteket kihasználva, teljesen méltatlanul próbálnak meg politikai hisztériát kelteni, láttunk már példát rá a hajléktalanság ügyében”. Ugyanakkor a propagandaminisztérium államtitkára szerint a kormány kész a szakmai szervezetekkel való konzultációra.

2019. február 3., 14:28

Szerző:

Emlékeztetőül: az LMP képviselője, Ungár Péter hívta fel a figyelmet még az év elején arra a problémára, hogy a gyermekeiket otthon ápolók díját, a gyodot az év második felétől egyfajta pontozásos rendszer alapján a minisztérium felül fogja vizsgálni. A január elsejével bevezetett új ellátási forma összege bruttó százezer forint, és azok kaphatják, akik gyermeküket otthon ápolják. (Január elsejével egyébként minden más ápolási díj megemelkedett 15 százalékkal.)

Korábban az érintett szülők ápolási vagy kiemelt ápolási díjat kaptak, amelynek összege a százezer forinthoz képest is rendkívül alacsony volt (a kiemelt díj mindössze 52 800 forint). Az emelés annak a tiltakozóhullámnak, összehangolt érdekérvényesítési munkának köszönhető, amely összeforrt a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület kitartó küzdelmével. A civil szervezet még tavaly indított az otthon ápolási díj emeléséért kampányt, amelynek üzenetét az aHang platform segítségével juttatták el a szélesebb nyilvánossághoz. A civilek kezdeményezése mögé fölsorakoztak az ellenzéki pártok is. E ponton érdemes megjegyezni azt is, hogy a követelés azokra is vonatkozott, akik beteg hozzátartozójukat – szülőt vagy testvért – ápolják otthon, a kormány azonban csak a gyereküket gondozóknak emelte föl százezer forintra a támogatást.

Fotó: 168 Óra archív

Az új ellátási forma körüli bizonytalanságot az úgynevezett felülvizsgálati pontrendszer okozza. Ennek részletes leírása az év elején jelent meg a Magyar Közlönyben, és az érintett szülők is ekkor tudták meg, hogy egy nyolc pontból álló kritériumrendszer alapján vizsgálja majd meg a minisztérium, hogy a gyodot elnyerő családban milyen az ápolt gyermek állapota, valóban indokolt-e őutána folyósítani az új ellátási formát. Az állapotfelméréskor azt nézik majd meg – de hogy ki, az még rejtély, hiszen ezen a területen nagyon kevés a hitelesnek elfogadott szakértő –, mennyire önellátó a gyerek, és mennyire igényli az otthoni ápolást.

Ungár Pétert ekkor árasztották el olyan családok levelei, amelyekben sérült gyermek él. Különösen az autizmussal élő gyerekek szülei estek kétségbe, hiszen amikor végigolvasták a kritériumokat a pontozási rendszerben, azt látták, hogy akár ki is eshetnek ebből az ellátásból. Az autizmusnak ugyanis számos formája van, gyakran meg lehet tanítani az érintett gyereket alapvető önellátási feladatokra, de az önállóságuk ellenére állandó felügyeletre szorulnak például azért, mert ha nem kapják meg ezt az extra odafigyelést, akár önveszélyesek is lehetnek. Csak egyetlen, már a korábbi cikkünkben is idézett példa egy szülőtől: „a fiam (…) állandó felügyeletre szorul a nap 24 órájában. Pedig kitűnő tanuló, de ott kell ülnöm, és néznem, mit csinál. Az önállóság hiányzik. Ha mindenféle pénzbeli segítség meg lesz tőlünk vonva, sajnos ezeknek a gyerekeknek végük. Pedig még sok mindenre taníthatók lennének, hogy az életben legalább egy kicsit talpra álljanak, ha az állam engedi.”

Az ilyen és ehhez hasonlatos aggodalmakat nevezte a területért felelős államtitkár, Fülöp Attila politikai hisztériakeltésnek.

Sajtótájékoztató a gyermekek otthongondozási díjáról Fülöp Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila

Ungár Péter – azt követően, hogy az Echo TV-ben lement az államtitkári interjú – vitára hívta Fülöp Attilát.

„Az elmúlt hetekben több érintett szülő mesélt saját, egyedi helyzetéről, és mindegyik más volt – ahogy a közel ötvenezer család esete is más és más. Ezzel szemben a gyod pontozási rendszere összesen nyolc általános feltételrendszert vizsgál. Fülöp Attila elszalasztotta a lehetőséget, hogy az érintett családoknak nyújtson megnyugvást, és ne az ellenzékkel foglalkozzon, ezért adnék neki egy újabb lehetőséget: vitára hívom. Vitázzunk nyilvánosan a gyodról. Hangozzanak el a családok kérdései, kétségei, és azokra adjon választ! Ha ez a rendszer tényleg hibátlan, könnyen eloszlathat minden kétséget, ha pedig mégsem az, találhatunk rá megoldást” – írta a politikus a Facebookon, és megkeresését elküldte az Emminek.

Ahogy mi is. A 168 Óra a humántárca sajtóosztályához fordult azzal a kérdéssel, vállalja-e a nyilvános vitát Fülöp Attila, vagy csak a kormánytévében vádaskodik hisztériakeltéssel. Ahogy az újabban megszokott, nem kaptunk választ kérdésünkre, a hallgatás viszont nem értelmezhető másként, csak úgy, hogy Fülöp Attila nem akarja tisztázni a gyod körüli helyzetet.

Nem minden fideszes politikus tűnik el a sajtómegkeresések elől. Dömötör Csaba, a propagandaminisztérium parlamenti államtitkára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kijelentette: ha a gyoddal kapcsolatban a szakmai érdekképviseleteknek javaslatuk van, arra a kormány nyitott. Ezt pedig nem lehet másként értelmezni, mint hogy a kormány kész átírni azt az előírást, amellyel kapcsolatban az Autisták Országos Szövetségének elnöke korábban kifejtette: nagyon örülnek a gyodnak, de az új ellátási forma bevezetéséhez szükséges jogszabályi környezetet szerintük elkapkodva alkotta meg a minisztérium. Azonban – tette hozzá – még nincs késő módosítani, kérdés az, hogy az Emmi hajlandó-e, hiszen a fogyatékossággal élő embereket képviselő érdekvédelmi szervezetek jelezték szándékukat az egyeztetésre. Vagyis: lehet tárgyalni.