„Nem félünk kiállni az igazunkért” – Pécsen is tüntettek az Orbán-kormány ellen

2019. január 4., 19:45

Szerző:

Este hattól a Momentum Mozgalom újra fáklyás felvonulást rendezett Pécsen, tiltakozásul a Munka törvénykönyve módosítása és általában az Orbán-kormány politikája ellen, fél hattól pedig az LMP tartott egy flashmobot a Barbakán téren. Utóbbin felszólalt Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, Hohn Krisztina, az Új Kezdet alelnöke, országgyűlési képviselő, az LMP frakció tagja. Kóbor József, LMP megyei elnöke, pécsi önkormányzati képviselője,  Ander Balázs, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő,  Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke, önkormányzati képviselője és Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi elnöke, önkormányzati képviselője. A felszólalók egy, a magyar jogállamiságot temető koporsó előtt tartották a beszédeiket. – Rosszabbul érezhetjük magunkat, mint a rendszerváltás előtt – mondta felszólalásában Hohn Krisztina a flashmobra összegyűlt körülbelül száz ember előtt.

Csütörtökön Szegeden tartottak egy hatalmas demonstrációt, a momentumosok pécsi fáklyás felvonulásán – Második felvonás! - Pécs nem kér a rabszolgatörvényből! – kezdésre hozzávetőlegesen 400-an gyűltek össze, a menet az Aradi vértanúk útja-Ágoston tér-Majorossy utca-Király utca-Széchenyi tér útvonalon haladt végig, a téren lesz a tüntetés. A felvonulás fél hétkor indult el „Fidesz-maffia!” és „Mocskos Fidesz!” kiáltások kíséretében. Egyelőre 1000-1200-an voltak, az élen Nemes Balázs, a Momentum Mozgalom pécsi politikusa halad. Az „Orbán takarodj!” mellett elkezdett zúgni a „Gyertek velünk!” és az „Elegünk van!” is. 

Munkatársunk, Kökényesi Gábor az egészről folyamatos élő közvetítést adott a Facebookon.

Több tüntető eleve a Széchenyi térre ment, este hét órára a városi tüntetésekhez képest nagyra nőtt a tömeg, 1200-1500 ember töltötte meg a tér belső részét. Nemes Balázs a színpadon felolvasta az ellenzék öt pontját, amelyet a tüntetők kórusa ismételt meg utána. – Nem félünk kiállni az igazunkért, és nem hagyjuk, hogy elvegyék a szabadságunkat. Szerezzük vissza a városunkat! 2019 az ellenállás éve lesz! – mondta, amit a tömeg Páva Zsolt fideszes polgármesterre utalva „Páva takarodj!” kiáltással nyugtázott.

Következő felszólalóként Benke Norbert helyi szakszervezeti vezető:a szakszervezet követeléseit olvasta fel, hozzáfűzve, hogy

ha mindez süket fülekre talál, akkor január második felében elkezdődnek a szakszervezeti akciók,  ipari parkokat fognak lezárni, de tartanak félpályás útlezárásokat és munkahelyi sztrájkokat is. 

Vége kell, hogy legyen az őrületnek – zárta a beszédét.

Utolsó felszólalóként Péterffy Attila független polgármester-jelölt azt mondta, kérni a pécsi közgyűlés pártjaitól, hogy az önkormányzati tulajdonában álló cégeknél tilos legyen alkalmazni a rabszolgatörvényt. Kik azok akik rabszolgaként, és kik azok, azok, akik partnerként tekintenek a pécsi polgárokra. – Ennek a városnak kikirályai vannak, de felelős gazdája nincsen – fogalmazott.

A tüntetés este háromnegyed nyolc előtt a Himnusz eléneklésével véget ért. A tüntetés szervezői is mindenkit arra kértek, hogy békében távozzon. Nemes Balázs bejelentése szerint

 a következő demonstrációt január 18-án tartják a Több fényt! felkiáltás jegyében.

„Fél Pécs az utcán van. Büszke vagyok a szülővárosomra! – írta egyik nézőnk hozzászólásban az élő közvetítés alatt. 

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.